Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Waniliowa Panna Cotta z truskawkowym musem

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Na targu pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Aby godnie zainaugurować sezon na nie przygotowałam pyszny włoski deser. Panna Cotta - bo o niej mowa ma konsystencję chmurki, a truskawkowe wykończenie dodaje jej wiosennego, polskiego akcentu. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Wprost idealnie wpasowuje się w klimat ciepłego majowego popołudnia.

Składniki

  • 85 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    85 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 250 ml śmietanki 36%

    250 ml śmietanki 36%

  • 250 ml mleka 3.2 %

    250 ml mleka 3.2 %

  • 15 g (1,5 łyżki) żelatyny w proszku

    15 g (1,5 łyżki) żelatyny w proszku

  • laska wanilii

    laska wanilii

  • 12 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    12 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • garść świeżych truskawek

    garść świeżych truskawek

Przygotowanie

Krok I
Do małego rondelka lub garnka wlewamy mleko oraz przekładamy śmietankę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i podgrzewamy.
W tym czasie do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Wyjmujemy z garnka laskę wanilii. Do podgrzanego mleka dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy miksturę przez ok. 3 minuty.
Krok II
Po tym czasie rozlewamy śmietankową masę do filiżanek lub małych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy desery będą już całkowicie wystudzone, a ich powierzchnia lekko ścięta wstawiamy je do lodówki na około 4 h.
Następnie wyjmujemy z lodówki i przekładamy desery na talerzyki. W wyjęciu panna cotty pomaga większe naczynie z ciepłą wodą. Deser będący w foremce i zanurzony na 1 minutę w ciepłej wodzie znacznie lepiej odchodzi od ścianek filiżanki/miseczki.
Krok III
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kilka sztuk zostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy z odrobiną cukru blenderem.

Polewamy tak powstałym musem każdy deser i dekorujemy truskawkami.
Smacznego!