Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Waniliowa panna cotta z brzoskwiniami

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Przepyszny i zaskakująco prosty w przygotowaniu deser wywodzący się z północnych Włoch. Wystarczy kilka najprostszych składników, parę minut spędzonych przy nabierającej waniliowego aromatu miksturze, a potem już tylko odrobina cierpliwości, gdy nasza panna cotta będzie chłodziła się nabierając odpowiedniej konsystencji. Do klasycznej wersji pasują najrozmaitsze dodatki – od sosów karmelowych, czekoladowych, po bardziej wyraziste owocowe. Latem właśnie te ostatnie nadają deserowi największego uroku.

Składniki

  • Panna cotta (5 porcji po 100ml):

    Panna cotta (5 porcji po 100ml):

  • 50g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    50g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 75ml mleka 3,2%

    75ml mleka 3,2%

  • 425ml śmietanki kremówki 36%

    425ml śmietanki kremówki 36%

  • 60ml wrzątku

    60ml wrzątku

  • 2 łyżeczki żelatyny

    2 łyżeczki żelatyny

  • Brzoskwinie:

    Brzoskwinie:

  • 25g masła (1 łyżka)

    25g masła (1 łyżka)

  • 1 brzoskwinia

    1 brzoskwinia

  • 20g miodu (1 łyżka)

    20g miodu (1 łyżka)

  • szczypta gałki muszkatołowej

    szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok I
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem usuwamy ze środka ziarenka. Wlewamy do rondelka mleko i kremówkę, dodajemy cukier, nasiona wanilii i oczyszczone strączki. Całość co jakiś czas mieszamy, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie do szklanki z gorącą wodą dodajemy żelatynę, na chwilę odstawiamy. Mieszamy do rozpuszczenia. Po zdjęciu śmietankowej mieszanki z ognia wyławiamy z niej skórki wanilii (można je opłukać, wysuszyć i włożyć do pojemnika z drobnym cukrem do wypieków – zyska cudowny aromat) i wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu, co kilkanaście minut mieszamy powtarzając tę czynność aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać. Dzięki temu zabiegowi unikniemy opadnięcia wszystkich ziarenek wanilii na dno naczynek, w których będzie chłodziła się panna cotta. Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100ml lub większych, najlepiej metalowych. Nakrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
Krok II
Na patelni rozgrzewamy masło. Brzoskwinię kroimy na ósemki, 5 kawałków delikatnie obsmażamy z obu stron. Dodajemy łyżkę miodu i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Smażymy około 5 minut delikatnie obracając i pokrywając sosem całe fragmenty owocu.
Krok III
Gdy panna cotta będzie gotowa, dno każdego z pojemniczków zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, po upływie kolejnych paru nakrywamy naczynie talerzykiem i obracamy do góry dnem. Jeśli używacie metalowych foremek, nie powinno to sprawić problemu – szybko i równo się nagrzeją. Naczynia szklane w ostateczności można delikatnie i równomiernie ogrzewać suszarką, lecz nie za długo i nie ze zbyt bliskiej odległości, by panna cotta się nie rozpuściła. Każdą porcję ozdabiamy brzoskwinią i miodowo-brzoskwiniowym sosem. Jeśli zbyt mocno zastygł przed podaniem, przez chwilę podgrzewamy go by się rozrzedził.