Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Truskawkowo-waniliowe lody na patyku

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Lody, czyli najlepszy deser na coraz wyższą temperaturę za oknem. Czy Wam też tak trudno zawsze zdecydować się na konkretny smak w lodziarni? Owoce, czekolada, mięta, kawa, toffi.. No właśnie! Klasyczna wanilia i soczysta truskawka to podobno jedne z częściej wybieranych, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Dlatego zróbmy najbliższym tę przyjemność i przygotujmy wspólnie domowe lody na patyczkach.

Składniki

  • 60 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    60 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 200 ml mleka

    200 ml mleka

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

    200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 żółtka

    4 żółtka

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 200 g jogurtu greckiego

    200 g jogurtu greckiego

  • 60 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    60 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 400 g truskawek

    400 g truskawek

  • 150 g jogurtu greckiego

    150 g jogurtu greckiego

Przygotowanie

Krok I
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i obie części włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać mleko i śmietankę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek (białka nie będą nam potrzebne). Żółtka utrzeć w miseczce z cukrem. Gorący mleczny płyn powoli wlewać do żółtek cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Masę z powrotem przelać do garnka i podgrzewać na malutkim ogniu, mieszając do zagotowania (uwaga by mieszanki nie przegrzać, jeśli pojawią się grudki krem można uratować przez przetarcie go przez sitko). Całość przelać do czystego naczynia, ostudzić i schłodzić zanurzając miskę w wodzie z kostkami lodu. Dodać jogurt i wymieszać ręczną trzepaczką lub za pomocą ręcznego blendera. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Gęste, ale nie całkowicie zmrożone waniliowe lody przełożyć do foremki, włożyć patyczki i zmrozić przed dodaniem lodów truskawkowo-jogurtowych. Foremkę do lodów można również napełniać dowolnie częścią truskawkową, truskawkowo-jogurtową i waniliową mrożąc lody na poszczególnych etapach by się nie wymieszały i pamiętając o włożeniu w międzyczasie patyczków.
Krok II
Truskawki zmiksować z cukrem (można odłożyć 2-3 łyżki na tym etapie) i jogurtem. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Miękkie, zmrożone truskawkowe lody przełożyć do foremki na lody. Jeśli odłożyliście same zmiksowane truskawki, dopełnić nimi do końca foremkę.
Lody powinno się schłodzić minimum 4-6 godzin a najlepiej całą noc w zamrażarce. By wyciągnąć je z silikonowej foremki należy zanurzyć je przez 10-15 sekund w naczyniu z wrzącą wodą, po czym mocno pociągnąć za patyczek. Domowe lody są twardsze niż te ze sklepu, dlatego najlepiej wyciągnąć je na chwilę przed podaniem.