Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Trufle z whiskey i pudrem z hibiskusa

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Nie ma nic przyjemniejszego niż dobra, gorzka czekolada rozpływająca się w ustach. To dlatego tak uwielbiam królewskie trufle z whiskey. W aksamitnej, gorzkiej czekoladzie można wyczuć nutę cukru trzcinowego i kroplę alkoholu. Całość wspaniale ze sobą gra, a trufle wieńczy idealnie zbalansowany, nieco kwaśny smak pudru z hibiskusa. Dzięki fuksjowemu pudrowi z hibiskusa trufle wyglądają bajecznie. A kiedy zatopimy się w ich smaku, przepadniemy z kretesem! Trufle z whiskey i pudrem z hibiskusa są bardzo proste do przygotowania. Mogą być doskonałym deserem, a zapakowane w ozdobne pudełko przewiązane zwiewną wstążką, stają się uroczym prezentem. Przygotujecie je, rozkoszujcie się nimi. Są kapitalne!

Składniki

  • 1 stołowa łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski

    1 stołowa łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 250 g gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao)

    250 g gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao)

  • 2 stołowe łyżki whiskey

    2 stołowe łyżki whiskey

  • 150 ml śmietanki 30%

    150 ml śmietanki 30%

  • 55 g masła

    55 g masła

  • 6 łyżek płatków hibiskusa (zmielone w młynku)

    6 łyżek płatków hibiskusa (zmielone w młynku)

Przygotowanie

Krok 1
W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z Cukrem Królewskim. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, masło oraz alkohol. Całość trzymamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i masła.
Krok 2
Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie w młynku mielimy płatki hibiskusa, przesiewamy je przez sitko i przesypujemy do miski. Z masy formujemy trufle i układamy je na papierze do pieczenia.
Krok 3
Każdą truflę obtaczamy w pudrze z hibiskusa. Tak przygotowane trufle przechowujemy w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.