Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Trufle z kandyzowanym imbirem

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
W zimowe wieczory nic tak dobrze nie poprawia humoru jak kostka dobrej gorzkiej czekolady. A gdyby tak połączyć ją z kilkoma nieskomplikowanymi składnikami? Otrzymamy najlepsze domowe trufle! Podstawową wersję można wzbogacić o różne aromatyczne dodatki - u mnie jest to kandyzowany imbir. Nadaje pralinom pikantnego, ciekawego smaku, a równie świetnie sprawdza się jako dodatek do kruchych ciasteczek, herbaty lub po prostu do podjadania.

Składniki

  • 50g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    50g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 8-10cm kawałek świeżego imbiru

    8-10cm kawałek świeżego imbiru

  • 150ml wody

    150ml wody

  • 250g gorzkiej czekolady

    250g gorzkiej czekolady

  • 200ml śmietanki kremówki 30%

    200ml śmietanki kremówki 30%

  • 20g masła

    20g masła

  • gorzkie kakao

    gorzkie kakao

  • szczypta soli

    szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1
Imbir obrać ze skórki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Pokroić w ok. 2mm plasterki. Włożyć do garnuszka razem z cukrem i wodą, gotować na malutkim ogniu do momentu aż syrop powstały z cukru i wody zgęstnieje i nabierze lekko karmelowego koloru a imbir zmięknie. Imbir wyciągnąć z garnuszka i po ostudzeniu drobno posiekać.
Krok 2
Do dwóch łyżek syropu z gotowania imbiru wlać kremówkę i dodać szczyptę soli. Podgrzać prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać na jednolity krem, dodać masło i posiekany imbir. Wymieszać na gładko i schować do lodówki aż stężeje (masę polecam zamieszać 2-3 razy w czasie chłodzenia by każda trufelka miała podobną ilość imbiru). Następnie formować trufelki i obtaczać je w gorzkim kakao.
Uwagi:
Jeśli imbir jest dla Was za mocny w smaku plasterki przyprawy należy najpierw wygotować w samej wodzie przez około 10 minut (czynność można powtórzyć nawet 2-3 razy), a następnie postępować tak jak w przepisie.