Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Trufle marcepanowe z żurawiną

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Słodka przyjemność w miniaturowym wydaniu. Migdałowo-żurawinowe trufle przygotujecie w prosty i szybki sposób, a przynajmniej kilka z nich zniknie w tajemniczych okolicznościach jeszcze zanim wykorzystacie cały bloczek marcepanu. Sprawdzą się jako miły upominek, a także podratują stan domowej spiżarni tuż przed wizytą zapowiedzianych w ostatniej chwili gości.

Składniki

  • Składniki na marcepan:

    Składniki na marcepan:

  • 180 g cukru pudru Cukier Królewski

    180 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g migdałów bez skórek

    200 g migdałów bez skórek

  • 1 łyżka wody

    1 łyżka wody

  • 30 g suszonej żurawiny

    30 g suszonej żurawiny

  • Do obtoczenia trufli:

    Do obtoczenia trufli:

  • kakao

    kakao

  • 50 g czekolady deserowej

    50 g czekolady deserowej

  • 30 g siekanych migdałów

    30 g siekanych migdałów

Przygotowanie

Krok I
Migdały mielimy aż wiórki stracą sypkość i staną się lepkie. Wszystkie składniki marcepanu zagniatamy, wyrabiamy masę. Odrywamy z niej fragmenty pozwalające na przygotowanie kuleczek o średnicy ok. 3 cm. Marcepan może na początku nieco się kruszyć, dlatego najlepiej zacząć od ugniatania trufli, dopiero gdy dłonie natłuszczą się olejkiem z migdałów można już szybciej i sprawniej rolować kolejne. Niewykorzystaną masę można zawinąć szczelnie w folię i przechowywać w lodówce.
Krok II
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej – żaroodporną miseczkę umieszczamy nad wrzątkiem tak, by nie stykała się z powierzchnią wody. Każdą kuleczkę obtaczamy lekko w kakao, zanurzamy do połowy w czekoladzie i drobno posiekanych orzechach.