Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Trufle czekoladowe z solonym karmelem

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Kto kiedykolwiek próbował solonego karmelu domowego wyrobu, wie, że od tej słodkości nie sposób się potem oderwać. Najlepiej przygotować sobie porządne zapasy, bo będziemy go używać do naleśników, ciast, wyjadać łyżeczką i palcami prosto ze słoiczka. A kiedy w tym szale najdzie nas ochota podania go z rosołem, opamiętajmy się, i przygotujmy trufle z poniższego przepisu. Bo są wspaniałe.

Składniki

  • 200 g mlecznej czekolady

    200 g mlecznej czekolady

  • 200 g gorzkiej czekolady

    200 g gorzkiej czekolady

  • 100 g białego cukru drobnego Cukier Królewski

    100 g białego cukru drobnego Cukier Królewski

  • 3 łyżki wody

    3 łyżki wody

  • 1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki soli

  • 200 ml śmietanki 30%

    200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Krok I
W garnuszku o grubym dnie połączyć cukier z wodą i podgrzewać do momentu aż cukier się zarumieni. Odstawić z ognia. Wlać kremówkę i dokładnie wymieszać. Dodać sól.
W drugim garnuszku rozpuścić czekoladę. Czekoladę połączyć z karmelem i wymieszać. Masę ostudzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok II
Po tym czasie formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok III
Obtoczyć w cukrze pudrze lub kakao. Ja zmieszałam kakao ze zmielonym suszonym burakiem.
Podawać w papilotkach. Przechowywać w lodówce.