Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Trifle dyniowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Wraz z nadejściem października przełączam się na tryb jesienny. Z szafy znikają przewiewne bluzeczki i letnie sukienki a ich miejsce zajmują ciepłe swetry w różnych odcieniach brązów i zieleni. Moja kuchnia również zmienia się nie do poznania. Zimne koktajle i ciasta z galaretką zamieniam na ciepłe napoje i desery przesiąknięte aromatem cynamonu i imbiru. W kuchni królują jesienne warzywa i owoce, jednak niekwestionowaną królową tej pory roku jest dla mnie dynia. Znajdziemy ją w zupach, zapiekankach, ciastach i ciasteczkach, ale przede wszystkim w deserach, które o tej porze roku pachną jak nigdy przedtem. I właśnie na jeden z takich deserów gorąco Was dzisiaj zapraszam.

Składniki

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 3 łyżki puree z dyni*

    3 łyżki puree z dyni*

  • 200 g śmietany kremówki (30%)

    200 g śmietany kremówki (30%)

  • 3 płaskie łyżki sera mascarpone

    3 płaskie łyżki sera mascarpone

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 łyżeczki sypkiego imbiru

    1/4 łyżeczki sypkiego imbiru

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych

    1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski do dekoracji

    cukier puder w młynku Cukier Królewski do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
*Przygotowujemy puree z dyni. Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.
Krok 3
Do połowy ubitej śmietany dodajemy puree z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
Krok 4
Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku.