Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Wasze przepisy

Pobierz przepis

Tort stracciatella z malinami

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Przepis Magdaleny Tabaczyk

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 250g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    250g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 5 jajek

    5 jajek

  • 200g mąki pszennej

    200g mąki pszennej

  • 150g margaryny

    150g margaryny

  • 2 łyżki kakao

    2 łyżki kakao

  • 75g gorzkiej czekolady

    75g gorzkiej czekolady

  • 60ml mocnej zaparzonej kawy

    60ml mocnej zaparzonej kawy

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki mleka

    3 łyżki mleka

  • 100g śmietany 18%

    100g śmietany 18%

  • Składniki na masę:

    Składniki na masę:

  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 250g serka mascarpone

    250g serka mascarpone

  • 600ml śmietanki 30%

    600ml śmietanki 30%

  • 60g mlecznej czekolady

    60g mlecznej czekolady

  • 60g gorzkiej czekolady

    60g gorzkiej czekolady

  • 600g świeżych malin

    600g świeżych malin

Przygotowanie

Krok I
Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7 minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.
Krok II
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temperaturze 165 stopni. Ostudzić i przepołowić.
Krok III
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady - startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć resztę malin i posypać pozostałą czekoladą.