Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Na specjalną okazję

Pobierz przepis

Tort krakowski

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Piosenka nic nie mówi, czy krakowiaczek jeden poza siedmioma konikami miał jeszcze przedstawiony tu tort. Brązowy cukier, migdały,cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i porzeczki - miłośnicy ciekawego łączenia smaków zdecydowanie powinni wejść w jego posiadanie.

Składniki

  • 250 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    250 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 250 g masła

    250 g masła

  • 250 g mąki

    250 g mąki

  • 250 g mielonych migdałów

    250 g mielonych migdałów

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżka cynamonu

    1 łyżka cynamonu

  • 8 łyżek kakao

    8 łyżek kakao

  • 1 kieliszek wódki czereśniowej

    1 kieliszek wódki czereśniowej

  • szczypta gałki muszkatołowej

    szczypta gałki muszkatołowej

  • szczypta goździków

    szczypta goździków

  • 250g galaretki porzeczkowej lub konfitur

    250g galaretki porzeczkowej lub konfitur

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 1 łyżka mleka skondensowanego

    1 łyżka mleka skondensowanego

Przygotowanie

Etap 1
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Etap 2
Dwie trzecie ciasta wyłożyć w dobrze wysmarowanej masłem formie do tortów (śr. 26 cm). Podgiąć brzegi ciasta do góry na wysokość ok. 1 cm. Robimy w cieście widelcem dziurki. Smarujemy galaretką porzeczkową lub konfiturą.
Etap 3
Resztę ciasta rozwałkować, pokroić na paseczki szerokości ok. 1 cm i ułożyć na galaretce, tak by powstała kratka. Ostatni pasek kładziemy na podwiniętym brzegu ciasta, zamykając je w ten sposób.
Etap 4
Na koniec wymieszać żółtko z mlekiem skondensowanym i posmarować "kratkę".
Etap 5
Ciasto piec w temperaturze około 180°C przez 50 minut.