Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Torcik "Porzeczkowiec"

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Walentynkowa wersja jednego z moich ulubionych ciast - porzeczkowca. Malutki torcik w sam raz na dwie osoby. Wilgotny, lekki i nie za słodki. No a w składzie - czekolada i kakao, czyli afrodyzjaki. Niech nie zniechęca Was lista składników - torcik jest naprawdę prosty!

Składniki

  • Na biszkopt:

    Na biszkopt:

  • 180 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

    180 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

  • 2 łyżki kakao

    2 łyżki kakao

  • 90 ml oleju

    90 ml oleju

  • 100 ml wody

    100 ml wody

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 200 g mąki pszennej

    200 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Na krem z twarożku:

    Na krem z twarożku:

  • 250 g twarogu sernikowego/kanapkowego

    250 g twarogu sernikowego/kanapkowego

  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 100 g masła

    100 g masła

  • Na krem śmietankowy:

    Na krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany 30%

    250 ml śmietany 30%

  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

    1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g dżemu porzeczkowego

    200 g dżemu porzeczkowego

  • czekolada gorzka

    czekolada gorzka

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj masę na biszkopt kakaowy. W garnuszku podgrzej 120 g cukru drobnego do wypieków, kakao, olej oraz wodę. Ostudź. W międzyczasie oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając pozostałe 60 g cukru drobnego do wypieków. Do ubitych białek dodaj żółtka, a następnie masę kakaową i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Krok II
Rozgrzej piekarnik do 180'C. Dno małej, okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę na biszkopt do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudź biszkopt, a następnie przekrój go wzdłuż na dwa równe blaty.
Krok III
Twarożek połącz mikserem z cukrem pudrem i miękkim masłem. Odstaw. W drugiej misce ubij śmietanę 30% na sztywno, a następnie wmieszaj do niej cukier puder.
Krok IV
Złóż torcik. Z wierzchu posmaruj połową dżemu porzeczkowego. Wyłóż na dżem całą masę twarożkową i przykryj drugim blatem. Skrop drugi blat naparem z herbaty, a następnie posmaruj wierzch pozostałym dżemem. Na wierzch wyłóż ubitą śmietankę i wyrównaj. Udekoruj wierzch torcika startą gorzką czekoladą