Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tiramisu szarlotkowe

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Na ostatnie zimowe chłody polecam dość prosty i szybki deser o smaku jabłek i cynamonu. Ta odmiana od tradycyjnego tiramisu przypadnie do gustu miłośnikom szarlotki lub przeciwnikom smaku kawy.

Składniki

  • Proporcje na 2 duże porcje

    Proporcje na 2 duże porcje

  • 2 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    2 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 2 jabłka

    2 jabłka

  • 1/2 łyżeczki cynamonu + do podania

    1/2 łyżeczki cynamonu + do podania

  • podłużne biszkopty

    podłużne biszkopty

  • 1/4 szklanki soku jabłkowego

    1/4 szklanki soku jabłkowego

  • 1 łyżeczka whisky (niekoniecznie)

    1 łyżeczka whisky (niekoniecznie)

  • 250 g serka mascarpone

    250 g serka mascarpone

  • 1 żółtko

    1 żółtko

Przygotowanie

Krok I
Jabłka obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Smażyć w rondelku do momentu aż zaczną mięknąć. Dodać 1 łyżkę cukru trzcinowego i 1/2 łyżeczki cynamonu, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok II
Sok jabłkowy połączyć z alkoholem. Biszkopty obtoczyć w soku tak, aby mocno nie nasiąknęły.
Krok III
Żółtko ubić z cukrem na jasną masę. Dodać mascarpone i wymieszać.
Na dnie pucharków ułożyć biszkopty. Przykryć warstwą jabłek (około 1 łyżki), a następnie mascarpone (1-2 łyżki). W ten sam sposób utworzyć drugą warstwę. Udekorować z wierzchu cynamonem.