Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tiramisu pierniczkowe z krokantem

Czas wykonania Czas wykonania 3,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Nadszedł czas zimowych deserów! Aromat korzennych pierniczków, orzechy w karmelu podobne do tych, które można kupić na bożonarodzeniowych kiermaszach… te smaki przygotują Wasze podniebienia do świątecznej, słodkiej uczty. Spróbujcie grudniowego tiramisu, w którym obok pierniczków w miejscu tradycyjnych biszkoptów znajdzie się jeszcze jedna, chrupka niespodzianka.

Składniki

  • Składniki na 2 porcje:

    Składniki na 2 porcje:

  • Krokant laskowy:

    Krokant laskowy:

  • 110 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    110 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 30 g masła

    30 g masła

  • 100 g posiekanych orzechów laskowych

    100 g posiekanych orzechów laskowych

  • Krem:

    Krem:

  • 45 g cukru pudru Cukier Królewski

    45 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej

    4 żółtka w temperaturze pokojowej

  • 250 g zimnego serka mascarpone

    250 g zimnego serka mascarpone

  • Pierniczki w kawie:

    Pierniczki w kawie:

  • 150 g ciasteczek korzennych

    150 g ciasteczek korzennych

  • 1/2 filiżanki wystudzonej, mocnej kawy

    1/2 filiżanki wystudzonej, mocnej kawy

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • kakao do obsypania

    kakao do obsypania

  • 6 całych orzechów laskowych

    6 całych orzechów laskowych

  • 2 ciasteczka korzenne

    2 ciasteczka korzenne

Przygotowanie

Krok I
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, równomiernie zasypujemy cukrem. Pilnujemy, by karmel się nie przypalił – w razie czego wystarczy zmniejszyć płomień, zdjąć na kilka sekund patelnię z ognia i zamieszać drewnianą lub silikonową łopatką. Pod żadnym pozorem nie wolno próbować roztopionego cukru – jest bardzo gorący. Zanurzamy w karmelu oczyszczone orzeszki przeznaczone do dekoracji, wyławiamy widelcem i układamy na natłuszczonym pergaminie. Wysypujemy na patelnię posiekane orzechy, mieszamy aż pokryją się karmelem i zlepią. Z pomocą łopatki przekładamy je na natłuszczony masłem papier do pieczenia. Drobno kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną.
Krok II
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Miksujemy na wysokich obrotach przynajmniej 5 min., aż wyraźnie zjaśnieją i staną się bardzo gęste. Jeśli nadal są lejące, nie przerywamy mieszania do czasu osiągnięcia pożądanego efektu. Zimne mascarpone ubijamy na średniej mocy miksera, dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników.
Krok III
Na dnie naczynia, w którym będziemy podawać deser, układamy ¼ niezbyt drobno połamanych ciasteczek. Skrapiamy równomiernie 4-6 łyżeczkami kawy. Zasypujemy krokantem, zasłaniamy ¼ masy. Czynność powtarzamy, przed udekorowaniem i podaniem wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Deser ozdabiamy przesianym kakao, pierniczkiem i trzema orzeszkami w karmelu.