Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tartaletki z karmelem i jabłkami

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Idealna tarta dla łasuchów! :) Z maślanym kruchym ciastem, słodkim sosem karmelowym, delikatnym kremem śmietankowym oraz lekko kwaśnymi, soczystymi jabłkami. Nieskomplikowana, choć wymagająca odrobiny więcej skupienia przy przygotowaniu karmelu z cynamonem. Jak zobaczycie na zdjęciu poniżej - śmietanka, którą dolewa się do roztopionego cukru mocno paruje, dlatego należy być bardzo ostrożnym. Mimo że ja wykorzystałam jabłka, polecam również spróbować wersji z gruszkami!

Składniki

  • 10g cukru do wypieków Cukier Królewski

    10g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 200g mąki pszennej

    200g mąki pszennej

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 125g masła

    125g masła

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 200g drobnego cukru białego Cukier Królewski

    200g drobnego cukru białego Cukier Królewski

  • 200ml śmietanki kremówki 30%

    200ml śmietanki kremówki 30%

  • 20g masła

    20g masła

  • duża szczypta cynamonu

    duża szczypta cynamonu

  • 10g cukru do wypieków Cukier Królewski

    10g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 125ml śmietanki kremówki 30%

    125ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 jabłka

    4 jabłka

  • sok z jednej cytryny

    sok z jednej cytryny

Przygotowanie

KROK 1.
Foremki na tartaletki (7-8 sztuk o średnicy 10cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem, aż masło będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Następnie dodać żółtko i 2 łyżeczki zimnej wody, posiekać całość jeszcze chwilę. Zagnieść szybko łącząc całość w jednolitą kulę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Schłodzić min. 2h w lodówce. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175st.C. Na ciasto w foremkach wyłożyć kawałki papieru do pieczenia, na papier wysypać suchy ryż/fasolę by ciasto obciążyć. Piec 12 minut, potem ściągnąć papier z obciążeniem i dopiec jeszcze 5 minut na złoto-brązowo. Ostudzić.
KROK 2.
Na głębokiej patelni roztopić cukier z 2 łyżeczkami wody na złotobrązowy karmel (karmelu nie należy mieszać, można okrężnymi ruchami poruszać patelnią by całość równomiernie się topiła). W garnuszku podgrzać śmietankę. Ostrożnie wlać kremówkę do karmelu – uwaga na gorącą parę! powoli wymieszać drewnianą łyżką aż oba składniki się połączą.
Karmel gotować na małym ogniu ok. 5 minut aż nieco zgęstnieje. Dodać masło oraz cynamon (możecie wsypać go więcej jeśli lubicie), podgrzewać jeszcze kilka minut, ściągnąć z ognia i ostudzić.
KROK 3.
Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć. Ponacinać tak by jedna część pozostała bez przecięcia i trzymała owoc w jednym kawałku. Włożyć do miski, zalać wodą z sokiem cytrynowym (jeśli jabłka są twarde można je poddusić kilka minut, ale tak by nadal trzymały kształt). Do miseczki wbić jajko, dodać cukier. Wymieszać ręczną trzepaczką by masę odrobinę napowietrzyć i rozpuścić cukier. Dolać śmietankę i wymieszać. Na ostudzonych kruchych spodach rozsmarować karmel do nieco ponad połowy wysokości kruchego ciasta. Ułożyć na środku po połówce jabłka. Zalać polewą śmietankową i piec 8-10 minut aż polewa się zetnie. Ostudzić na kuchennej kratce lub podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.
MOJE UWAGI.
Wykonanie poszczególnych części tartaletek możecie rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej foremki wylepcie kruchym ciastem oraz przygotujcie karmel, jeśli za bardzo stężeje delikatnie go podgrzejcie. Jeżeli używacie twardych jabłek, podduście je wcześniej kilka minut na malutkim ogniu – będą miały lepszą konsystencję po upieczeniu. Polecam też wybrać kwaśniejszą odmianę owoców. Zamiast kilku tartaletek, można upiec jedną dużą tartę.