Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tartaletki rabarbarowe z rozetką z truskawek

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Maj – miesiąc wielkiego święta wszystkich mam, czas pojawienia się jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wyczekiwanych sezonowych składników. Obie okazje możecie zgrabnie połączyć przygotowując na Dzień Matki misternie ozdobione, lekko słodkie i orzeźwiające tartaletki o smaku rabarbaru i truskawek, jednoznacznie kojarzącym się z nadchodzącym latem. Włóżcie w ten prezent jak najwięcej serca, a na pewno ukochane mamy nagrodzą Was najpiękniejszym pod słońcem uśmiechem :)

Składniki

  • Składniki na 8 spodów:

    Składniki na 8 spodów:

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

    100 g zimnego masła

  • 2 jajka

    2 jajka

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 200g rabarbaru

    200g rabarbaru

  • 5 truskawek

    5 truskawek

  • 1/2 laski wanilii

    1/2 laski wanilii

  • 75ml (5 łyżek) wody

    75ml (5 łyżek) wody

  • 3 jajka

    3 jajka

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

    1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • 25 truskawek

    25 truskawek

Przygotowanie

Krok 1
W stożku uformowanym z przesianej mąki robimy zagłębienie na pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder i sól. Delikatnie rozcieramy składniki starając się nie rozgrzać za bardzo masła dłońmi. Po chwili wbijamy jajka i szybko wyrabiamy ciasto, tę samą czynność możemy wykonać z pomocą malaksera. Gotową masę formujemy w kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez co najmniej godzinę.
Po upływie tego czasu wałkujemy je podsypując lekko stolnicę mąką. Nasmarowane masłem foremki o średnicy około 11cm wykładamy warstwą ciasta, dociskamy dokładnie do brzegów, obcinamy nadmiar obracając wałek wzdłuż krawędzi foremki. Kilkakrotnie nakłuwamy dno widelcem. Spody tartaletek powinny się piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 min. Przed nałożeniem kremu muszą ostygnąć.
Krok 2
Połowę laski wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem usuwamy ziarenka. Umytye rabarbar i truskawki kroimy na małe kawałki i zasypujemy połową przygotowanej porcji cukru, dodajemy ziarenka i skórkę wanilii. Całość dusimy na średnim ogniu przez 10 minut. Powstały sok przecedzamy, odstawiamy to ostygnięcia. Powinniśmy otrzymać około 120ml kompotu – tyle potrzeba do przygotowania kremu.
Jajka wbijamy do rondelka, trzepaczką mieszamy żółtka z białkami. Dodajemy sok rabarbarowo-truskawkowy i pozostałą część cukru. Całość podgrzewamy regularnie mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy skrobię i pokrojone masło, nie przerywamy mieszania. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy krem do ostudzenia i stężenia. W razie potrzeby można przecedzić go przez sito. Na każdą tartaletkę wykładamy do dwóch łyżek kremu.
Krok 3
Truskawki kroimy w cienkie plastry. Układamy je w okręgi, skierowane stożkami do zewnątrz tartaletki, zaczynając od skrajnej części ciastka. Truskawki mają zupełnie zasłonić krem i stworzyć apetyczną rozetkę.