Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tartaletki kokosowo-cytrynowe

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Tartaletki na klasycznym, kruchym cieście wszyscy już dobrze znamy. A gdyby tak trochę poeksperymentować i dodać im kokosowo-migdałowego smaku? Tymi orzeźwiającymi, cytrynowymi ciastkami pokrytymi skorupką chrupkich płatków migdałowych mogą zajadać się nie tylko lubiący słodko-kwaśne połączenia, ale i osoby przestrzegające diety bezglutenowej.

Składniki

  • Proporcje na 6 tarteletek

    Proporcje na 6 tarteletek

  • Na spód:

    Na spód:

  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski

    50 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych

    200 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych

  • 160 g wiórków kokosowych

    160 g wiórków kokosowych

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego

    60 ml roztopionego oleju kokosowego

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Na krem cytrynowy:

    Na krem cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski

    200 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 6 jajek

    6 jajek

  • 6 cytryn (i sok, i starta skórka)

    6 cytryn (i sok, i starta skórka)

  • 200 g zimnego masła

    200 g zimnego masła

  • Na dekorację:

    Na dekorację:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • płatki migdałowe

    płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok I
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Ceramiczne foremki o średnicy ok. 10 cm natłuszczamy, na dnie kładziemy krążki papieru do pieczenia. W misie malaksera pulsacyjnie jak najdrobniej mielimy migdały i wiórki kokosowe z cukrem. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i ekstrakt, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Każdą z foremek wylepiamy ciastem, nakłuwamy na dnie widelcem. Pieczemy przez ok. 18 min. aż spody się zrumienią. Gotowe wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok II
Jajka wbijamy do rondelka, roztrzepujemy widelcem do połączenia białek z żółtkami. Mieszamy dokładnie z sokiem i skórką z cytryn, dodajemy cukier puder. Całość lekko podgrzewamy ciągle mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy po kawałku masła. Po jego rozpuszczeniu krem przecedzamy i odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Wykładamy w równych porcjach na kokosowe spody.

Każdą tartaletkę dekorujemy układając na niej w rzędach płatki migdałowe tak, by na siebie zachodziły i tworzyły wzór łuski. Oprószamy cukrem pudrem.