Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tarta sernikowa z czereśniami

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Lato wciąż trwa, a wraz z kolejnymi dniami wypatrujemy nowości na straganikach. Truskawek, czereśni, malin, jagód. I musimy się spieszyć, bo sezon owocowy jest bezlitośnie krótki. Warto zatem postawić na ciasta sezonowe z dużą ilością owoców. Takie, jak na przykład tarta z czereśniami z dzisiejszego przepisu, która jest na tyle uniwersalna, że możemy do niej użyć również owoców mrożonych, kiedy po świeżych zostaną tylko ciepłe wspomnienia.

Składniki

  • 70 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

    70 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

  • 4 łyżki kakao

    4 łyżki kakao

  • 150 g masła

    150 g masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 500 g twarogu sernikowego

    500 g twarogu sernikowego

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

    1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 50 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

    50 g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 250 g czereśni świeżych lub mrożonych

    250 g czereśni świeżych lub mrożonych

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 180 g mąki pszennej

    180 g mąki pszennej

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj składniki. Masło powinno być bardzo dobrze schłodzone. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki tak, aby masło stworzyło drobną kruszonkę. Dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok II
Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wyłóż ciastem formę na tartę – spód i boki. Podziurkuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na 1/2 godziny.
Krok III
Przygotuj masę serową. W misce połącz składniki: twaróg, budyń, cukier i jajko. Wyłóż masę na kakaowy spód tarty i wyrównaj. Jeśli używasz mrożonych czereśni, ułóż je na wierzchu masy serowej. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Jeśli używasz czereśni świeżych upiecz samą tartę , ostudź i udekoruj świeżymi owocami. Oprósz cukrem pudrem.