Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tarta rabarbarowa

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Sezon na rabarbar trwa! Uwielbiam wracać z zakupów z koszykiem pełnym pięknych, czerwonych łodyg i zastanawiać się co przygotować tym razem – ciasto drożdżowe i kompot w ramach ożywiania wspomnień z dzieciństwa, lody, kremowe nadzienie do tartaletek…? Tym razem proponuję Wam prostą i szybką w wykonaniu tartę bez pieczenia, której główną ozdobą jest właśnie rabarbar. Foremki w dłoń i do dzieła!

Składniki

  • 290 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym

    290 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym

  • 50 g czekolady mlecznej

    50 g czekolady mlecznej

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

    50 g masła w temperaturze pokojowej

  • 50 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewsk

    50 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewsk

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 250 g serka mascarpone

    250 g serka mascarpone

  • 50 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    50 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • ok. 400 g rabarbaru

    ok. 400 g rabarbaru

  • 30 ml wody

    30 ml wody

Przygotowanie

Krok I
Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36x13 cm lub średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Markizy kruszymy, czekoladę siekamy, wraz z masłem umieszczamy składniki w malakserze i mielimy na piasek. Mocno wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki do utwardzenia.
Krok II
Jajka dokładnie szorujemy, wyparzamy w szklance z wrzątkiem przez 10 sekund. W kąpieli wodnej (żaroodporne naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą tak, by jego dno nie dotykało jej powierzchni) ubijamy dwa żółtka i białko z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę znad kąpieli i nadal miksujemy aż naczynie ostygnie, a masa stanie się bardzo gęsta. Serek mascarpone krótko ubijamy, dodajemy do niego ostudzoną masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy równą warstwą na tartę, odstawiamy do lodówki.
Krok III
Łodygi rabarbaru kroimy na długość odrobinę mniejszą od szerokości blaszki. Na dużej patelni roztapiamy cukier skropiony wodą, układamy w nim fragmenty rabarbaru i podgrzewamy na małym ogniu aż zmiękną, w międzyczasie obracając je ostrożnie na drugą stronę. Ostudzony rabarbar układamy na tarcie tak, by całkowicie zakrył krem.