Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tarta dyniowa pod bezą

Czas wykonania Czas wykonania 3,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
W chłodne, jesienne popołudnie nie ma nic lepszego, niż filiżanka cappuccino i kawałek domowego ciasta. Efektowna tarta ucieszy Wasze podniebienia wyrazistym aromatem dyni zamkniętym w aksamitnym nadzieniu i słodyczą kruchej bezy. Nieupieczone ciasto i dyniowe purée możecie przygotować wcześniej, dzięki czemu wykonanie tarty nie będzie pracochłonne, a samo nadzienie i bezę przygotujecie błyskawicznie!

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto:

    Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 100 g pokrojonego zimnego masła

    100 g pokrojonego zimnego masła

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej

    2 jajka w temperaturze pokojowej

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Składniki na nadzienie:

    Składniki na nadzienie:

  • 150 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    150 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 450 g purée z dyni

    450 g purée z dyni

  • 180 ml śmietanki kremówki 36%

    180 ml śmietanki kremówki 36%

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3 jajka

    3 jajka

  • duża szczypta cynamonu

    duża szczypta cynamonu

  • Składniki na bezę:

    Składniki na bezę:

  • 200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 4 białka

    4 białka

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

    1 łyżeczka białego octu winnego

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok I
W stożku uformowanym z przesianej mąki robimy zagłębienie na pokrojone w drobną kostkę masło, cukier puder i sól. Delikatnie rozcieramy składniki starając się nie rozgrzać masła dłońmi. Można wspomóc się malakserem, można też składniki siekać nożem – masa dłużej pozostanie chłodna. Po chwili wbijamy jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe formujemy w kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Krok II
Chłodne ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, podsypując lekko mąką. Nasmarowaną masłem, głęboką formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy warstwą ciasta (najlepiej nawinąć je na oprószony mąką wałek i ostrożnie rozwijać tuż nad formą), dociskamy, docinamy brzegi rolując wałkiem po krawędzi formy, kilkakrotnie nakłuwamy lekko dno widelcem. Zakrywamy całość pergaminem, zasypujemy ceramicznymi kulkami do pieczenia lub fasolą. Spód tarty powinien się piec w 180°C przez ok. 25 min. - pierwsze 20 min. pod obciążeniem, ostatnie 5 min. bez. Gotowy odstawiamy do przestygnięcia.
Krok III
Aby przygotować dyniowe purée, należy usunąć ze środka warzywa pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo oddzielić od skórki łyżką, trzeba odsączyć go z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe purée można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy ją na spód tarty, wystające ponad poziom fragmenty ciasta osłaniamy cienkimi paskami folii aluminiowej. Nadzienie będzie bardzo rzadkie, ale wystarczająco zgęstnieje pieczone przez 50-60 min. w 180°C. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
Krok IV
Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodajemy do nich po łyżce cukru. Gdy masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca, dodajemy mąkę i ocet. Chwilę miksujemy. Białka wykładamy na tartę, zapiekamy przez 20 min. w temperaturze 180°C. Przed podaniem tartę studzimy w chłodnym miejscu.