Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Czasem każdy potrzebuje silnego zastrzyku czekolady. Oczywiście gorzkiej, ta bowiem w wielu aspektach ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i na… dobry humor! Pod czekoladową warstwą tarta skrywa aksamitny krem pomarańczowy z maleńkimi drobinkami skórki z owocu. A to wszystko na kruchym cieście z nutą migdałów. Słodka terapia dla ciała i umysłu

Składniki

  • Kruche ciasto:

    Kruche ciasto:

  • 80g cukru pudru Cukier Królewski

    80g cukru pudru Cukier Królewski

  • 30g mielonych migdałów

    30g mielonych migdałów

  • 150g bardzo zimnego masła

    150g bardzo zimnego masła

  • 250g mąki pszennej

    250g mąki pszennej

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Krem pomarańczowy:

    Krem pomarańczowy:

  • 80g cukru białego Cukier Królewski

    80g cukru białego Cukier Królewski

  • 1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka soku z cytryny

  • 3 jajka

    3 jajka

  • 1 duża pomarańcza

    1 duża pomarańcza

  • 75g masła

    75g masła

  • Krem czekoladowy:

    Krem czekoladowy:

  • 300ml śmietanki kremówki 36%

    300ml śmietanki kremówki 36%

  • 250g gorzkiej czekolady

    250g gorzkiej czekolady

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • 200g cukru białego Cukier Królewski

    200g cukru białego Cukier Królewski

  • 1 pomarańcza

    1 pomarańcza

  • 250ml wody

    250ml wody

  • lub

    lub

  • 2 łyżki cukru pudru

    2 łyżki cukru pudru

  • 500ml śmietanki kremówki 36% (mała tarta: do 300ml)

    500ml śmietanki kremówki 36% (mała tarta: do 300ml)

  • łyżeczka kakao

    łyżeczka kakao

Przygotowanie

Krok 1
W stożku uformowanym z mieszanki mąki i zmielonych migdałów robimy zagłębienie na pokrojone w niewielką kostkę masło, cukier puder, ekstrakt z wanilii i sól. Delikatnie rozcieramy składniki starając się nie rozgrzać masła dłońmi. Po chwili wbijamy jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli dysponujemy malakserem, możemy szybko wyrobić je umieszczając w misie wszystkie składniki na raz. Gotowe formujemy w kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, formę na tartę o średnicy ok. 25 cm lub dwie foremki o średnicy ok. 16 cm smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na wymiar nieco większy od średnicy formy jaką dysponujemy, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Nawijamy bardzo ostrożnie płat ciasta na wałek, przenosimy nad formę do tarty i powoli rozwijamy. Dociskamy ciasto do brzegów, odrywamy nadmiar i uzupełniamy ewentualne ubytki. Kilkakrotnie nakłuwamy lekko na dnie widelcem. Spód tarty wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3
Na tarce z bardzo drobnymi oczkami ścieramy skórkę z pomarańczy. Z całego owocu wyciskamy sok. Jajka roztrzepujemy w miseczce do połączenia białek z żółtkami. Mieszamy dokładnie z sokiem pomarańczowym i łyżką soku z cytryny, otartą skórką i cukrem. Wlewamy do niewielkiego rondelka, lekko podgrzewając mieszamy i koniecznie pilnujemy, by jajka się nie ścięły. Dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszając. Po jego rozpuszczeniu krem odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Wykładamy na spód tarty i chowamy do lodówki pozwalając mu jeszcze bardziej zgęstnieć.
Krok 4
Kroimy drobno czekoladę, przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy na średnim ogniu, po zdjęciu z palnika dodajemy ją do czekolady pozwalając jej się powoli rozpuszczać. Mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Krem wylewamy na tartę, wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na noc.
Krok 5
Aby przygotować kandyzowaną pomarańczę, kroimy owoc w plastry lub na jeszcze mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku z gorącą wodą i rozpuszczonym cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, wyławiamy szczypcami lub widelcem i odkładamy plasterki do ostygnięcia na papier do pieczenia.
Krok 6
W drugiej wersji bardzo zimną śmietankę (można ją wcześniej wstawić na 15 min. do zamrażalnika) ubijamy zaczynając od miksowania na niskich obrotach. Gdy śmietanka się spieni zwiększamy moc do maksimum. Dodajemy po łyżce cukru pudru. Przekładamy do rękawa cukierniczego, możemy jeszcze na parę minut włożyć go do zamrażalnika. Następnie wyciskamy śmietankę na wierzch tarty, oprószamy kakao przez drobne sitko.