Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Szybki piernik

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Ciasto dla spóźnionych, zapominalskich lub niemających czasu w okresie świątecznym - pyszny, wilgotny piernik. Niekoniecznie tradycyjny, lecz równie aromatyczny i idealny do świątecznej rozgrzewającej herbaty.

Składniki

  • Ciasto:

    Ciasto:

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 330 g mąki pszennej

    330 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

    1 łyżeczka sody

  • 30 g cukru wanilinowego

    30 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki kakao

    2 łyżeczki kakao

  • 20 g przyprawy do piernika

    20 g przyprawy do piernika

  • 1 szklanka mleka

    1 szklanka mleka

  • 2 łyżki miodu

    2 łyżki miodu

  • 200 g powideł śliwkowych

    200 g powideł śliwkowych

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 3 jajka

    3 jajka

  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynek

    1/2 szklanki sparzonych rodzynek

  • Polewa:

    Polewa:

  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 50 g gorzkiej czekolady

    50 g gorzkiej czekolady

  • 4 łyżki mleka

    4 łyżki mleka

  • 50 g masła

    50 g masła

Przygotowanie

Krok 1
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut - 1 godzinę.
Krok 2
Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia.
Krok 3
Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu.