Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Szarlotkowe babeczki pod bezą

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Wielkimi krokami zbliża się 26 maja, a wraz z nim gonitwa za pomysłami jak najlepiej uczcić kryjące się pod tą datą święto. Dla swojej Mamy przygotowałam to, co lubi najbardziej – szarlotkę pod bezą! W nowej formie, w której będzie mogła porwać dla siebie tyle sztuk, ile dusza zapragnie, a nie obserwować jak w tajemniczych okolicznościach ciasto znika z blaszki kawałek po kawałku podjadane przez niesfornych domowników :)

Składniki

  • Na 6 sztuk

    Na 6 sztuk

  • 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    10 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 150 g pokrojonego zimnego masła

    150 g pokrojonego zimnego masła

  • ½ łyżeczki soli

    ½ łyżeczki soli

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

    1 jajko w temperaturze pokojowej

  • 15 ml zimnego mleka

    15 ml zimnego mleka

  • 45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski

    45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski

  • 3 średnie jabłka

    3 średnie jabłka

  • 15 ml soku z cytryny

    15 ml soku z cytryny

  • ½ łyżeczki cynamonu

    ½ łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 65 g mąki pszennej

    65 g mąki pszennej

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 40 g roztopionego masła

    40 g roztopionego masła

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 2 białka

    2 białka

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok I
W stożku uformowanym z przesianej mąki robimy zagłębienie na pokrojone w drobną kostkę masło, cukier i sól. Delikatnie rozcieramy składniki starając się nie rozgrzać masła dłońmi. Można wspomóc się malakserem, można też składniki siekać nożem – masa dłużej pozostanie chłodna. Po chwili wbijamy jajko, dodajemy mleko i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe formujemy w kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej 30 min.
Krok II
Ramekiny o średnicy ok. 9 cm smarujemy masłem i przyprószamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy nim naczynka, docinamy brzegi rolując wałkiem po ich krawędzi. Kilkakrotnie nakłuwamy na dnie widelcem, odstawiamy do lodówki na 15 min. Pieczemy w 190°C przez 20 min – pierwsze 15 min pod obciążeniem z ceramicznych kulek lub fasoli wysypanych na papier do pieczenia osłaniający ciasto, ostatnie 5 min bez.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy. Nadzienie wykładamy na podpieczone spody babeczek.
Krok III
Suche składniki na kruszonkę mieszamy widelcem, stopniowo dodając do nich roztopione masło. Kiedy całość zbije się w grudki, wykładamy ją na babeczki z jabłkami i wstawiamy ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.
Krok IV
W kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornym naczyniu ustawionym nad gotującym się wrzątkiem tak, by dnem nie dotykało powierzchni wody) ubijamy białka z cukrem i ekstraktem do momentu, aż nie będziemy w stanie wyczuć w masie drobinek cukru. Zdejmujemy miskę znad wrzątku, na wysokich obrotach mieszamy przez kilka minut białka do momentu, gdy dno naczynia zupełnie ostygnie. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na każdą z babeczek i lekko przypalamy palnikiem do crème brûlée lub wstawiamy do zarumienienia do piekarnika z opcją grillowania.