Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Syrop z czarnego bzu i róży

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Syrop przygotowany w domu ma tą przewagę nad kupnym, że można go zrobić w smakach, których często próżno szukać w sklepach. Na przykład w zależności od miesiąca wybieracie dowolne kwiaty (należy się jednak wcześniej upewnić, że są jadalne!) i przetwarzacie na pyszny, gęsty dodatek do wody gazowanej z plasterkiem cytryny, truskawkami i listkiem mięty. Jednak nie tylko! Świetnie nadaje się również do polania lodów śmietankowych lub wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka.

Składniki

  • 1,5 kg cukru do wypieków Cukier Królewski

    1,5 kg cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 100 g płatków róży

    100 g płatków róży

  • 20 baldachów kwiatów czarnego bzu

    20 baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

    1 litr wody

  • 1 duża cytryna

    1 duża cytryna

  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

    ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie

Krok 1
Kwiaty należy zebrać w suchy, słoneczny dzień z drzew rosnących z daleka od ruchliwych dróg. Czarny bez najlepiej przetworzyć w dzień zebrania, ponieważ bardzo szybko więdnie, róża wytrzyma w chłodnym miejscu do kilku dni. W domu rozłożyć kwiaty na papierze by pozbyć się ewentualnych lokatorów - kwiatami czarnego bzu nie potrząsamy, ponieważ pozbędziemy się w ten sposób większości pyłku. Płatki róży oderwać zazwyczaj jednym ruchem od środka kwiatu, z czarnego bzu pozbyć się większości zielonych łodyżek, a wszystkie kwiaty umieścić w wysokim słoiku.
Krok 2
Cytrynę dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Przygotować syrop z cukru, wody, cytryny i kwasku cytrynowego. Gotować kilka minut by zgęstniał, zestawić z ognia. Syrop przestudzić kilka minut, wyciągnąć cytrynę (wyciskając sok do syropu) i zalać nim kwiaty. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie syrop odcedzić, kwiaty dodatkowo wycisnąć. Podawać rozcieńczając dowolną ilość wodą gazowaną, z plasterkiem cytryny, sezonowymi owocami oraz kostkami lodu (w foremce do lodu możecie zamrozić płatki kwiatów lub listki ziół, co dodatkowo urozmaici Wasz napój).