Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Domowa spiżarnia

Pobierz przepis

Syrop tymiankowo-szałwiowy na kaszel

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Własnoręczne tworzenie syropu przenosi nas w inny świat. W czasy, kiedy zielarki zbierały lecznicze zioła i wieszały je u powały. Odkryjmy na nowo siły ukryte w naturze.

Składniki

  • garść cukru kandyzu Cukier Królewski

    garść cukru kandyzu Cukier Królewski

  • 1/4 l dobrej jakości wody pitnej

    1/4 l dobrej jakości wody pitnej

  • 1 łyżka suszonego tymianku

    1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka suszonej szałwii

    1 łyżka suszonej szałwii

  • 1 mała drobniutko posiekana cebula

    1 mała drobniutko posiekana cebula

Przygotowanie

Etap 1
Wszystkie składniki umieść w rondelku. Gotuj, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru (około 5 minut). Uważaj, aby syrop się nie zagotował (nie może wrzeć).
Etap 2
Lekko przestudzony przecedź przez gęste sito lub gazę.
Etap 3
Po wystudzeniu przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i przechowuj w lodówce.