Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkości 18+

Pobierz przepis

Świąteczny Ajerkoniak

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Nie ma cudowniejszych prezentów niż takie, które robimy sami. Czuć w nich energię i serce. Świetne są prezenty jadalne i jednym z nich jest ajerkoniak, który robię od lat. Pięknie mleczno-żółty likier z odrobiną ziaren wanilii zamknięty w słoiczku czy butelce z pewnością uraduje niejednego świątecznego gościa.

Składniki

  • 220 g cukru drobnego Cukier Królewski

    220 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 5 żółtek

    5 żółtek

  • 350 ml mleka zagęszczonego

    350 ml mleka zagęszczonego

  • 350 ml wódki

    350 ml wódki

  • ziarna z laski wanilii

    ziarna z laski wanilii

Przygotowanie

Etap 1
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Przełączamy mikser na wolniejsze obroty i powolutku wlewamy mleko cały czas miksując.
Etap 2
Na koniec dodajemy wódkę oraz ziarna wydrążone z laski wanilii.
Etap 3
Tak przygotowany ajerkoniak przelewamy przez drobne sitko do słoików lub butelek.
Ajerkoniak przechowujemy w lodówce.