Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Suflet czekoladowy z cynamonem i chili

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Przepadam za gorącą czekoladą z cynamonem i chili podczas śnieżnych, zimowych dni! Przepadam też za malutkimi, lekkimi deserami, które znikają w oka mgnieniu. Dlatego tym razem postanowiłam przygotować zimową wersję sufletu - mocno czekoladowego, z dodatkiem cynamonu i rozgrzewającego chili. Suflet po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast podawać - tylko wtedy zachowuje on swoją lekkość i cudowny smak. Osobiście lubię się przyglądać, kiedy suflet wyrasta w piekarniku i wspina się wysoko po ściankach naczynka!

Składniki

  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski

    3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 100 ml śmietanki 36%

    100 ml śmietanki 36%

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki chili

    1/3 łyżeczki chili

  • 120 g gorzkiej czekolady

    120 g gorzkiej czekolady

  • 3 jajka

    3 jajka

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

Przygotowanie

Etap 1
Przygotować składniki - powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę połamać na kawałki. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200°C. Ramekiny (4 sztuki) wysmarować masłem aż po same brzegi i oprószyć cukrem pudrem.
Etap 2
W rondelku podgrzać śmietankę, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i chili. Zagotować i od razu odstawić. Dodać połamaną w kawałki czekoladę, a chwilę później wymieszać na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.
Etap 3
Żółtka wmieszać w masę czekoladową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać połowę piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać tak, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza. Gotową masą wypełnić ramekiny do około 3/4 wysokości naczynia.
Etap 4
Naczynka wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika oprószone cukrem pudrem.