Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Suflet bananowo-cytrynowy

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Podobno suflet budzi strach. Głównie, że opadnie, zaraz po tym jak wyrośnie. Przyznam się, że ten z dzisiejszego przepisu jest moim debiutem. W przeciągu ostatnich dwóch dni zjadłam ich osiem – jest tak niesamowicie prosty i pyszny! Żaden nie opadł! Wystarczy tylko trzymać się wskazówek z przepisu. *przepis zaczerpnęłam od Kingi Paruzel

Składniki

  • 60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski

    60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 1 banan

    1 banan

  • Sok z ½ cytryny

    Sok z ½ cytryny

  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

    ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 3 białka

    3 białka

  • masło

    masło

Przygotowanie

Krok I
Piekarnik nagrzać do 180’C. Cztery ramekiny dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Krok II
Banana pokroić w plastry. Zmiksować banany z sokiem z cytryny. Wmieszać mąkę ziemniaczaną.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać co jakiś czas po jednej łyżce cukru białego drobnego. W efekcie końcowym piana powinna być gładka i błyszcząca.
Część piany przełożyć do papki bananowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć pozostałą część piany i ponownie ostrożnie wymieszać.
Krok III
Ramekiny wypełnić pianą do ¾ ich wysokości. Wyrównać wierzch piany. Usunąć pozostałości piany z brzegów naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika oprószone cukrem pudrem.