Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Sorbet malinowy z kandyzowanym mango

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Maliny to jedne z moich najukochańszych owoców. Intensywny smak i jednoznaczne skojarzenie ze słonecznym latem sprawiają, że nawet na widok małej garści cieszę się jak dziecko. A co dopiero gdy mogę w każdej chwili wyjąć z zamrażalnika porcję własnoręcznie przygotowanego malinowego sorbetu! Przepyszne orzeźwienie pełne smaku i niespodzianek w postaci drobinek słodkiego mango w syropie z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • Na kandyzowane mango:

    Na kandyzowane mango:

  • 50 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    50 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 15 ml wody

    15 ml wody

  • ¼ mango

    ¼ mango

  • Na sorbet malinowy (do maszynki o pojemności 1l)

    Na sorbet malinowy (do maszynki o pojemności 1l)

  • 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 250 ml ciepłej wody

    250 ml ciepłej wody

  • 550 g mrożonych malin

    550 g mrożonych malin

  • laska wanilii

    laska wanilii

Przygotowanie

Krok I
Mango drobno siekamy. Dno rondelka równomiernie zasypujemy cukrem, skrapiamy wodą i całość podgrzewamy, aż powstanie syrop. Dodajemy drobinki mango, przez kilka minut mieszamy łopatką aż owoce staną się półprzezroczyste. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok II
Cukier mieszamy z wodą do rozpuszczenia, zostawiamy do ostudzenia. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki usuwamy ziarenka (zużyte skórki można wykorzystać do wzmocnienia ekstraktu waniliowego lub umieścić w opakowaniu cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski, by nabrał aromatu). Umieszczamy je wraz z malinami i wodą w kielichu blendera, dokładnie miksujemy. Przelewamy mieszankę do maszynki do lodów, po ok. 20 min. lub czasie zalecanym przez producenta sorbet powinien być gotowy. Pod koniec dodajemy do niego posiekane kawałki kandyzowanego mango.
Krok II (gdy nie mamy maszynki)
Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – po zmiksowaniu malin wystarczy przelać koktajl do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę. Mango podobnie jak w przy wykorzystaniu maszynki dodajemy pod koniec, gdy masa jest już dobrze schłodzona i gęsta.