Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Słodki nugat z bakaliami

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Bożonarodzeniowy przysmak, słodki i z mnóstwem bakalii - orzechów oraz suszonych owoców. Aby spróbować końcowego efektu należy uzbroić się w cierpliwość, ale dla wielbicieli tego typu przysmaków - naprawdę warto! W końcu nie bez powodu nazwa nugat wywodzi się od 'nous gâtes' – rozpieszczasz nas.

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • 200g cukru pudru Cukier Królewski

    200g cukru pudru Cukier Królewski

  • 150g orzechów laskowych

    150g orzechów laskowych

  • 100g migdałów

    100g migdałów

  • 100g moreli suszonych

    100g moreli suszonych

  • 100g żurawin suszonych

    100g żurawin suszonych

  • 50-75g pistacji, bez łupin i niesolonych

    50-75g pistacji, bez łupin i niesolonych

  • 175ml wody

    175ml wody

  • 125g miodu

    125g miodu

  • 3 białka

    3 białka

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżeczki likieru migdałowego Amaretto (lub kilka kropli olejku migdałowego)

    2 łyżeczki likieru migdałowego Amaretto (lub kilka kropli olejku migdałowego)

  • 2 arkusze wafli

    2 arkusze wafli

Przygotowanie

Krok I
Orzechy laskowe wysypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 160st.C. Ostudzone zawinąć w ściereczkę i mocno potrzeć by odpadły łupinki. Oporniejsze łupiny ściągnąć pocierając je w dłoniach. Orzechy laskowe i migdały grubo posiekać, morele pokroić w paski. Wszystkie bakalie wymieszać ze sobą i odstawić.
Krok II
Cukier wsypać do rondelka, wlać wodę i wymieszać aż się rozpuści. Syrop gotować do tzw. 'nitki', czyli kropla syropu nie będzie spływała z łyżeczki jak woda tylko będzie się ciągnęła jak nitka. Dodać miód i nadal gotować na małym ogniu do osiągnięcia temp. 135-140st.C. W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubijając na wysokich obrotach miksera wlewać powoli gorący syrop, całość ubijać ok. 5 minut aż zgęstnieje. Następnie pianę z białek przełożyć do szerokiego garnka i podgrzewać na najmniejszym ogniu ok. 45-60 minut cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodać ekstrakt z wanilii oraz likier migdałowy, wymieszać. Wsypać bakalie i wymieszać. Gorący nugat przełożyć równomiernie na pierwszy arkusz wafla (standardową wielkość wafla przycięłam do 2/3 wielkości). Nakryć kolejnym i docisnąć. Całość można przełożyć do foremki lub owinąć w folię spożywczą. Nugat należy docisnąć od góry czymś ciężkim - książką lub kilkoma kilogramami cukru :) Włożyć do lodówki na 24h. Kroić ostrym nożem.