Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
W czasie wigilijnej kolacji na polskich stołach nie może zabraknąć potraw z makiem – ma on symbolizować dobrobyt i powodzenie. Sernik natomiast to jedno z najbardziej lubianych i – przy uszanowaniu paru podstawowych zasad – najprostszych ciast. Fuzja tych dwóch smaków łączy tradycję z naszymi gustami, a aromatyczny, korzenny spód sernika dodaje deserowi jeszcze silniejszego, świątecznego akcentu.

Składniki

  • Warstwa sernikowa:

    Warstwa sernikowa:

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 560 g twarogu sernikowego

    560 g twarogu sernikowego

  • 110 ml śmietanki kremówki 36%

    110 ml śmietanki kremówki 36%

  • 50 g powideł śliwkowych

    50 g powideł śliwkowych

  • 3 jajka

    3 jajka

  • 15 g (1 ½ łyżki) mąki ziemniaczanej

    15 g (1 ½ łyżki) mąki ziemniaczanej

  • 12 suszonych śliwek do dekoracji

    12 suszonych śliwek do dekoracji

  • Ciasteczkowy spód:

    Ciasteczkowy spód:

  • 300 g herbatników korzennych

    300 g herbatników korzennych

  • 50 g masła

    50 g masła

  • Warstwa makowa:

    Warstwa makowa:

  • 600 g masy makowej z bakaliami

    600 g masy makowej z bakaliami

  • 8 suszonych śliwek

    8 suszonych śliwek

Przygotowanie

Krok I
Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki, tak by do czasu jej przygotowania zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, w międzyczasie korzenne ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na pół godziny do lodówki, by spód stwardniał.
Krok II
Schłodzony spód sernika smarujemy równą warstwą masy makowej. Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu maku. Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka. Twaróg krótko miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po każdym miksując. Na samym końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.
Krok III
Warstwę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika, ani nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 minut. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. godzinę. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi spędzić na blacie tyle czasu, by osiągnąć temperaturę pokojową. Przed podaniem ostrożnie uwalniamy go z formy przeciągając wzdłuż obręczy ostrym nożem. Dekorujemy suszonymi śliwkami.