Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ślimaczki drożdżowe

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe po upieczeniu jest miękkie, puszyste, delikatne i przepysznie komponuje się z wybranym słodkim nadzieniem. Proponuję Wam orzechowo-chałwowe, pachnące pomarańczą oraz korzennymi przyprawami. Do posypania bułeczek wybrałam kandyzowany cukier, który nie tylko nadaje im bursztynowego błysku, ale także wspaniale chrupie. Jesień to najlepszy okres na drożdżowe wypieki - wraz z kubkiem gorącej herbaty to idealne towarzystwo dla długich listopadowych wieczorów, dlatego polecam Wam tę przyjemność.

Składniki

  • 30g świeżych drożdży

    30g świeżych drożdży

  • 125ml mleka

    125ml mleka

  • 600g mąki

    600g mąki

  • 100g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

    100g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

  • Duża szczypta soli

    Duża szczypta soli

  • 100g masła

    100g masła

  • 150g jogurtu naturalnego

    150g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 250g chałwy

    250g chałwy

  • 200ml śmietanki kremówki 30%

    200ml śmietanki kremówki 30%

  • 200g tartych orzechów włoskich

    200g tartych orzechów włoskich

  • Skórka otarta z 1 małej pomarańczy

    Skórka otarta z 1 małej pomarańczy

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

    1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie

Krok 1.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początek przygotować zaczyn: w garnuszku pokruszyć drożdże, połączyć z 2 łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru. Rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Resztę mąki przesiać z solą do dużej miski. Wymieszać z cukrem. Dodać w cząstkach miękkie masło. Ugnieść na drobną kruszonkę opuszkami palców. Dodać zaczyn, jogurt i jajka. Zagnieść 10-15 minut - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne – w razie potrzeby można dolać ciepłego mleka. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2.
Chałwę pokruszyć i połączyć ze śmietanką (można w blenderze), następnie dodać orzechy, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika, wymieszać (można ją przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej i schować do lodówki, ładnie zgęstnieje). Dużą foremkę posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 300g kawałek, rozwałkować na wielkość formy. Resztę ciasta rozwałkować na duży prostokąt, posmarować masą orzechowo-chałwową.
Krok 3.
Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 12- 16 ślimaczków. Ułożyć w foremce na przygotowanym wcześniej cieście. Odstawić na 45 minut do napuszenia. Przed pieczeniem delikatnie posmarować mlekiem, posypać cukrem kandyzowanym. Piec w 180st.C przez ok. 25-30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Uwagi:
Jeśli nie przepadacie za chałwą, możecie w jej zastępstwie użyć marcepana. Należy go roztopić w ciepłej śmietance, a następnie połączyć z orzechami np. migdałami (najlepiej bez skórki) i schłodzić by masa odpowiednio stężała.