Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Kiedy widok za oknem przesłania mgła i nie ma możliwości, żebym ruszyła się z domu bez uszatej czapki i szalika, staram się ogrzewać na wszelkie możliwe sposoby. Ciepłe napoje i zupki? Nie tylko! Aromatyczne mieszanki przypraw też potrafią pomóc! Na pewno znacie z witryn kawiarni hasło „pumpkin spice latte” – dziś podpowiem Wam, jak przygotować tajemniczą „pumpkin spice” i dodam ją do sernikowej tarty bogatej w jesienne smaki. Przyprawa przyda się Wam również do wszelakich dyniowych słodyczy, kakao, czy właśnie kawy z syropem.

Składniki

  • Na przyprawę do dyniowych deserów:

    Na przyprawę do dyniowych deserów:

  • 2 łyżki cynamonu

    2 łyżki cynamonu

  • 2 łyżeczki imbiru

    2 łyżeczki imbiru

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

    1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 12 ziarenek ziela angielskiego

    12 ziarenek ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka goździków

    1 łyżeczka goździków

  • Na spód:

    Na spód:

  • 230 g herbatników zbożowych

    230 g herbatników zbożowych

  • 90 g orzechów włoskich

    90 g orzechów włoskich

  • 120 g roztopionego masła

    120 g roztopionego masła

  • szczypta cynamonu

    szczypta cynamonu

  • Na masę sernikową (wszystkie składniki w temp. pokojowej!):

    Na masę sernikową (wszystkie składniki w temp. pokojowej!):

  • 115 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    115 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 200 g serka kremowego Philadelphia

    200 g serka kremowego Philadelphia

  • 30 ml śmietanki kremówki 36%

    30 ml śmietanki kremówki 36%

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 150 g purée z dyni*

    150 g purée z dyni*

  • 1 łyżeczka przyprawy do dyniowych deserów

    1 łyżeczka przyprawy do dyniowych deserów

  • Na bezę:

    Na bezę:

  • 150 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    150 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 3 białka jaj klasy „L”

    3 białka jaj klasy „L”

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok I
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu, młynku do kawy lub małym malakserze. Rozdrabniamy na proszek.
Krok II
Formę do tarty – najlepiej z wyjmowanym dnem - o wymiarach 36×13 cm lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki spodu mielimy w malakserze na mokry piasek. Wylepiamy nim mocno dno i boki formy, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Serek kremowy miksujemy z cukrem i śmietanką. Dodajemy jajko, przyprawę i purée. Mieszamy do połączenia składników, wylewamy masę na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i zapiekamy przez 20-25 min. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Krok III
W kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak, by jej spód nie dotykał powierzchni wrzątku) przez kilka minut mieszamy białka z cukrem i ekstraktem, pilnując aby cukier nie osadzał się na brzegach miski i całkowicie się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy mieszankę znad wody i ubijamy białka przez kilkanaście minut aż zupełnie ostygną, a spód miski będzie chłodny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy bezowe łezki na powierzchnię sernika, przypalamy z wierzchu palnikiem do crème brûlée lub wstawiamy na chwilę do piekarnika z funkcją grilla.

* Aby przygotować purée, należy usunąć ze środka dyni pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skórą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo oddzielić od skórki łyżką, trzeba go jeszcze odsączyć z wody (np. wyciskając przez chustę serowarską) i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe purée można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.