Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Serniczki kajmakowo-kawowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Znacie ze spotkań z rodziną i przyjaciółmi hasło „tylko proszę, ukrój mi najmniejszy kawałek!”? Przygotowując ciasto w słoiczkach nie tylko unikniecie kłopotliwych przymiarek z nożem w ręku, ale i zyskacie uznanie za nietypową prezentację deseru. A jeśli o deserach mowa – czy zimową porą może być coś lepszego, niż słoiczek kremowych, krówkowo-kawowych pyszności pełnych drobinek wanilii i kawy, oblanych gorącą polewą kakaową?

Składniki

  • Składniki na 4 porcje (w słoikach 290 ml):

    Składniki na 4 porcje (w słoikach 290 ml):

  • 80 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    80 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 400 g twarogu sernikowego

    400 g twarogu sernikowego

  • 130 g kajmaku

    130 g kajmaku

  • 3 jajka

    3 jajka

  • ziarenka z jednej laski wanilii

    ziarenka z jednej laski wanilii

  • 8 g kawy mielonej

    8 g kawy mielonej

  • 15 g mąki ziemniaczanej

    15 g mąki ziemniaczanej

  • Bita śmietana:

    Bita śmietana:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski do smaku

    cukier puder w młynku Cukier Królewski do smaku

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%

    300 ml śmietanki kremówki 36%

  • Polewa kakaowa:

    Polewa kakaowa:

  • 13 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    13 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 15 g masła

    15 g masła

  • 6 g kakao

    6 g kakao

  • 20 ml śmietanki kremówki 36%

    20 ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie

Krok I
Wszystkie składniki sernika powinny przed rozpoczęciem pracy osiągnąć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C, zagotowujemy czajnik wrzątku. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, usuwamy z niej ziarenka przeciągając płasko nożem po skórce. Skórki można zachować i włożyć do opakowania drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski, by cieszyć się domowym cukrem waniliowym.

Ser miksujemy z masą kajmakową i cukrem trzcinowym. Dodajemy kawę i ziarenka wanilii, mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę, krótko mieszamy tylko do połączenia składników.
Krok II
Cztery żaroodporne słoiczki lub szerokie ramekiny ustawiamy w głębokiej blaszce, przelewamy do nich masę i nakrywamy arkuszem folii aluminiowej. Wstawiamy blachę do piekarnika i napełniamy ją wrzątkiem. Serniczki pieczemy przez 50-60 min., zależnie od wielkości i głębokości naczynek. Gotowy sernik po wstrząśnięciu słoiczkiem powinien mieć lekko galaretowaty środek. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Krok III
Śmietankę ubijamy na średnich obrotach miksera. Gdy zacznie się pienić, zwiększamy moc do maksimum. Na koniec dodajemy cukier puder, krótko miksujemy. Ozdabiamy serniki z pomocą rękawa cukierniczego.

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy resztę składników i mieszamy do rozpuszczenia. Ciągle mieszając gotujemy przez chwilę, by sos zgęstniał. Serniczki podajemy z jeszcze ciepłą polewą.