Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Semifreddo z owocowym musem i bezami

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Semifreddo to klasyczny włoski deser podobny w smaku do lodów, przygotowywany jednak w nieco inny sposób. Powstaje przez zmrożenie bardzo puszystej masy jajeczno-śmietankowej z dowolnymi dodatkami. Gotowe Semifreddo jest delikatne i rozpływające się w ustach, a tego typu efekt uzyskacie bez maszynki do lodów!

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 100g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    100g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 250g owoców jagodowych (np. truskawek i malin)

    250g owoców jagodowych (np. truskawek i malin)

  • 6 żółtek

    6 żółtek

  • 3 białka

    3 białka

  • 500ml śmietanki kremówki 30%

    500ml śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 250g serka mascarpone

    250g serka mascarpone

  • 2 garście bezików

    2 garście bezików

Przygotowanie

Krok I
Foremkę (dużą keksówkę lub prostokątną ok. 20cmx30cm) wyłożyć folią spożywczą. Owoce zmiksować z 2 łyżeczkami cukru w blenderze, przetrzeć przez sito na mus. W pierwszej misce ubić żółtka z 60g cukru na jasny, puszysty krem. W drugiej misce ubić śmietankę z wanilią na sztywno, następnie zmiksować z serkiem.
Krok II
W trzeciej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać 40g cukru i miksować początkowo na mniejszych, kolejno na większych obrotach miksera. Połączyć zawartość pierwszej i drugiej miski, na końcu wmieszać ubite na sztywno białka i grubo pokruszone bezy. 2/3 masy masy przelać do foremki, łyżką wymieszać z 2/3 musu owocowego. Na wierzch rozłożyć pozostałą 1/3 masy lodowej, a na nią łyżeczką resztę musu. Utworzyć fantazyjny wzór za pomocą końca łyżeczki lub wykałaczki. Semifreddo zmrozić minimum 4-5h, wyciągnąć na chwilę (10-15 minut) przed podaniem. Deser można kroić lub nakładać gałkownicą.