Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Sekretna tarta cytrynowa z bezą Katherine

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Próby kradzieży przepisu na tartę cytrynową to jeden z moich ulubionych wątków w serialu "Gotowe na wszystko". Genialna Bree próbuje na wszelki sposób wykraść sekretny przepis innej pani domu - Katherine - i robi to w przezabawny sposób, na przykład włamując się do domu Katherine z kluczem hydraulicznym. Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu nie tylko fanom genialnej Bree i samego serialu, ale także lubiącym cytrynowy smak. Bowiem tarta jest baaardzo cytrynowa i kwaskowata, lecz rekompensuje to łagodna, słodka beza. Szczerze przyznaję, że przygotowując pierwszą turę bezy, tak się zapatrzyłam w odcinek “Gotowe na wszystko”, że... spaliłam ją. Bądźcie czujni! Smacznego!

Składniki

  • Na spód

    Na spód

  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

    1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g mąki

    200 g mąki

  • 100 g zimnego masła

    100 g zimnego masła

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 1 łyżka zimnej wody

    1 łyżka zimnej wody

  • Na pudding cytrynowy:

    Na pudding cytrynowy:

  • 100 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    100 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • skórka otarta z 2 cytryn

    skórka otarta z 2 cytryn

  • 100 ml soku z cytryn

    100 ml soku z cytryn

  • sok z 1 pomarańczy

    sok z 1 pomarańczy

  • 80 ml wody

    80 ml wody

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 3 żółtka

    3 żółtka

  • 1 jajko

    1 jajko

  • Na bezę:

    Na bezę:

  • 200 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    200 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 4 białka

    4 białka

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok I
Spód: w misce połączyć mąkę, zimne masło pokrojone w kosteczkę, cukier puder, żółtko i wodę. Rozcierać składniki w dłoniach, a następnie zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200°C, formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Podziurawić widelcem, wstawić do piekarnika na około 8 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić.
Krok II
Pudding: w garnku zagotować wodę. W metalowej misce połączyć mąkę, cukier trzcinowy i skórkę cytrynową. Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Do cukru dolać sok z cytryny, sok z pomarańczy i wodę, wymieszać. Dodać masło, rozpuścić. Jajko z żółtkami rozkłócić w szklance, dodać do puddingu i energicznie mieszać do momentu aż masa będzie bardzo gęsta. Zestawić miskę z garnka, ostudzić pudding. Pudding przełożyć na upieczony spód tarty.
Krok III
Beza: w misce ubić na sztywno białka. Podczas ubijania stopniowo i powoli dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Ubite białka powinny być bardzo sztywne i błyszczące. Bezę wyłożyć na cytrynowy pudding i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut, temperatura 140°C. Podczas pieczenia kontrolować bezę - lubi się szybko rumienić. Wyjąć upieczoną tartę, odstawić do schłodzenia na minimum 1-2h.