Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Wrzesień to wymarzony czas na tarty i kruche ciasta pełne owocowych nadzień: jabłek, śliwek czy nektarynek. My postawiliśmy na kruche galette: łatwy w przygotowaniu smakołyk, nadziany kremowym budyniem i słodkimi, soczystymi nektarynkami. Idealny na jesienne wieczory.

Składniki

  • 120 g kremowego serka śmietankowego

    120 g kremowego serka śmietankowego

  • około 5-6 dojrzałych nektarynek

    około 5-6 dojrzałych nektarynek

  • 45 g cukru pudru Cukier Królewski

    45 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 7 g proszku do pieczenia

    7 g proszku do pieczenia

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 300 ml mleka

    300 ml mleka

  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 200 g masła

    200 g masła

  • 10 g mąki pszennej

    10 g mąki pszennej

  • 150 g mąki pszennej

    150 g mąki pszennej

  • 12 g mąki ziemniaczanej

    12 g mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej

    150 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 40 g wiórków kokosowych

    40 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Krok I
Na blat wysypujemy obydwa rodzaje mąki. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder, a następnie masło, które siekamy nożem na drobną kostkę. Następnie dodajemy jajko i żółtko oraz serek i szybko zagniatamy kruche ciasto. Spłaszczamy je na placek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Krok II
Pół szklanki mleka odlewamy, wsypujemy do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy do rozpuszczenia mąk. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć stopniowo wlewamy do niego mleko wymieszane z mąkami i gotujemy cały czas mieszając około 3-4 minuty (masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu). Wówczas zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Krok III
Nektarynki myjemy, przepoławiamy i usuwamy z nich pestkę. Następnie kroimy w dość cienkie plasterki. Przekładamy je na talerz i posypujemy 4 łyżkami cukru trzcinowego.
Krok IV
Schłodzone ciasto wałkujemy na duży placek grubości około 0,5 cm. Na jego środek wykładamy masę z wiórkami kokosowymi, a następnie układamy plasterki nektarynek.
Krok V
Brzegi ciasta zakładamy do środka na nadzienie. Smarujemy je żółtkiem, a następnie posypujemy pozostałym cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekamy około 30 minut.
Krok VI
Po wyjęciu z piekarnika galette dekorujemy cukrem pudrem.