Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Rogaliki z malinami, makiem i skórką cytrynową

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Idealne do zabrania na weekendowy piknik, rowerową wycieczkę lub jako podwieczorek w ogrodzie. Rogaliki są bardzo mięciutkie i delikatne oraz pięknie pachnące cytrynową skórką i malinami. Koniecznie ozdóbcie je cytrynowym lukrem lub oprószcie cukrem pudrem, a wtedy.. przyciągną nie tylko pszczoły!

Składniki

  • składniki na zaczyn:

    składniki na zaczyn:

  • 20 g drożdży świeżych

    20 g drożdży świeżych

  • 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    10 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 75 ml mleka

    75 ml mleka

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

    2 łyżeczki mąki pszennej

  • składniki na ciasto:

    składniki na ciasto:

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    100 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 25 g maku

    25 g maku

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • skórka otarta z 1-2 cytryn, drobno posiekana

    skórka otarta z 1-2 cytryn, drobno posiekana

  • 100 g miękkiego masła

    100 g miękkiego masła

  • 100 g jogurtu greckiego

    100 g jogurtu greckiego

  • 50 ml mleka

    50 ml mleka

  • 1 jajko, duże

    1 jajko, duże

  • oraz:

    oraz:

  • 250-300 g malin

    250-300 g malin

  • 5 g cukru pudru Cukier Królewski

    5 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 5 g mąki ziemniaczanej

    5 g mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

    2-3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku przygotować zaczyn: w garnuszku pokruszyć drożdże, dodać mąkę i cukier, całość rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski. Wymieszać z makiem. Dodać w cząstkach miękkie masło. Ugnieść na drobną kruszonkę opuszkami palców. Dodać skórkę z cytryny, zaczyn, jogurt, roztrzepane jajko i połowę mleka. Zagnieść 10-15 minut – w czasie zagniatania należy dolewać pozostałe mleko jeśli to konieczne, ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2
Maliny delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić. Stolnicę oprószyć mąką, porcje ciasta wałkować cieniutko na okrąg koła średnicy ok. 30cm. Kroić nożem na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 2 lub 3 równe trójkąty. Na szerszej krawędzi układać maliny i następnie każdy trójkąt ciasta rolować - od szerszej krawędzi do czubka. Formować kształt rogalika i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, nakryć czystym ręczniczkiem. Zostawić na ok. 30 min do ponownego podrośnięcia ciasta. Żółtko jajka wymieszać ze śmietanką lub mlekiem i za pomocą pędzelka smarować rogaliki. Piec w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 15-20 min. aż rogaliki się ładnie zarumienią. Ostudzić. Następnie ozdobić lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego lub oprószyć samym cukrem pudrem.