Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Rogaliki krucho-drożdżowe z konfiturą

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Zupełnie takie jak u babci albo mamy. Kruche, delikatnie słodkie, idealne na dwa kęsy. Przywołują wspomnienie dzieciństwa, kiedy to mama była proszona o coś słodkiego. Po około godzinie w domu pachniało świeżym wypiekiem a małe rączki sięgały do talerza, na którym studziły się rogaliki. Chyba nigdy nie doczekały drugiego dnia, już po kilku godzinach talerz świecił pustkami. Bardzo proste do wykonania, bez przygotowywania zaczynu czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Do rogalików dodaj ulubioną konfiturę, najlepiej tą z własnej spiżarni a potem już tylko napełnij kubek gorącym mlekiem a może pyszną herbatą i delektuj się smakiem.

Składniki

  • Na ok. 40 rogalików

    Na ok. 40 rogalików

  • 2 łyżki cukru białego Cukier Królewski

    2 łyżki cukru białego Cukier Królewski

  • 350 g mąki pszennej Basia

    350 g mąki pszennej Basia

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

    2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

  • 20 g świeżych drożdży

    20 g świeżych drożdży

  • 200 g masła

    200 g masła

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • Cukier puder Cukier Królewski do oprószenia rogalików

    Cukier puder Cukier Królewski do oprószenia rogalików

  • Ulubione konfitury, których użyjemy do nadzienia

    Ulubione konfitury, których użyjemy do nadzienia

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok II
Na stolnicę przesiać mąkę, utworzyć dołek i wbić jajka. Następnie dodać śmietanę, cukier, rozkruszone drożdże oraz pokrojone masło. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto ma być gładkie, nie może zawierać grudek. Zawinąć je w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Krok III
Ciasto odwinąć z folii i podzielić na dwie równe części, jedną część odłożyć na bok. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, tworząc kształt prostokąta. Odciąć nierówne brzegi a następnie przy pomocy noża wycinać trójkąty. U podstawy trójkąta nałożyć konfiturę, około ½ łyżeczki. Większa ilość spowoduje, że konfitura zacznie nam wypływać z rogalików podczas pieczenia. Następnie zwinąć ciasto, zaczynając od szerszego boku, formując kształt rogalika. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce, zachowując pomiędzy nimi 2 cm odległości.
Krok IV
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę umieścić w piekarniku i piec rogaliki przez 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Rogaliki wyjąć i studzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.