Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Popołudniowi goście na kawie? Ochota na słodki drożdżowy wypiek? Proszę bardzo! Mięciutkie rogaliki z budyniem są bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskoczą każdego, z kim drożdże dotychczas nie chciały współpracować. W ciągu niecałej godziny w całej kuchni rozejdzie się przepiękny zapach jak w piekarni. Uwaga, bo rogaliki bardzo szybko znikają!

Składniki

  • 60 g cukru białego Cukier Królewski

    60 g cukru białego Cukier Królewski

  • 25 g masła

    25 g masła

  • 20 ml jogurtu naturalnego

    20 ml jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 350 ml mleka

    350 ml mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru białego Cukier Królewski

    3 łyżki cukru białego Cukier Królewski

  • 20 g świeżych drożdży

    20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka masła

    1 łyżka masła

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • białko do dekoracji

    białko do dekoracji

  • 85 ml ciepłego mleka

    85 ml ciepłego mleka

  • cukier biały kryształ gruby Cukier Królewski do dekoracji

    cukier biały kryształ gruby Cukier Królewski do dekoracji

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj budyniowe nadzienie do rogalików. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem i żółtkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrem i masłem. Dodaj rozrobiony budyń z żółtkiem do gorącego mleka i gotuj na małym ogniu aż budyń zrobi się bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok II
Do miski przesiej mąkę i zrób w niej dołek. W dołek wkrusz drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw do momentu aż drożdże zaczną pracować. Dodaj następnie żółtka, resztę mleka oraz cukru, jogurt, sól oraz rozpuszczone (ostudzone) masło. Wyrób ciasto. Jeśli lepi się do rąk, podsyp odrobiną mąki. Uformuj kulę gładkiego ciasta i zostaw do wyrośnięcia. Przykryj miskę ściereczką kuchenną.
Krok III
Kiedy ciasto dwukrotnie podwoi swoją objętość, podziel je na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm, a następnie podziel nożem na 8 równych trójkątów. Wyłóż na brzegu każdego trójkąta dużą łyżeczkę budyniu i zwiń ciasto. Zlep palcami brzegi i uformuj w kształt księżyca. Ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmaruj białkiem wierzch rogalików i posyp cukrem gruby kryształ. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub do momentu kiedy rogaliki będą rumiane.