Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Red Velvet Cake z różą i malinami

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Red Velvet Cake to jeden z popularniejszych tortów w Stanach Zjednoczonych. Czerwone blaty czekoladowego ciasta klasycznie przekładane są kremem z kremowego, lekko słonego twarożku. Ciekawszy smak uzyskacie przekładając ciasto pyszną konfiturą malinowo-różaną oraz dodając.. więcej czekolady! Idealne na Walentynki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski

    250 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

    1 łyżka gorzkiego kakao

  • 1 łyżeczka sody

    1 łyżeczka sody

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 250 ml maślanki

    250 ml maślanki

  • 200 ml oleju rzepakowego

    200 ml oleju rzepakowego

  • 2 jajka, większe

    2 jajka, większe

  • 2 łyżki miodu

    2 łyżki miodu

  • 14 g czerwonego barwnika spożywczego w żelu

    14 g czerwonego barwnika spożywczego w żelu

  • Składniki na krem z serka:

    Składniki na krem z serka:

  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 600 g serka kremowego, typu Philadelphia

    600 g serka kremowego, typu Philadelphia

  • 150 g białej czekolady

    150 g białej czekolady

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

    100 ml śmietanki kremówki 30%

  • Składniki na konfiturę różano-malinową:

    Składniki na konfiturę różano-malinową:

  • 2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)

    250 g malin (świeżych lub mrożonych)

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

    2 łyżeczki soku z cytryny

  • 3-4 łyżki konfitury różanej

    3-4 łyżki konfitury różanej

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%

    300 ml śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

Przygotowanie

Krok I
Piekarnik nagrzać do 170st.C. Tortownicę (18cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao, sodę i sól. W drugiej zmiksować blenderem maślankę z olejem, jajkami, miodem i barwnikiem spożywczym. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać szybko widelcem lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie przemieszać ciasta bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 45-60 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać maliny z cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy się rozgotują całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Puree wymieszać z konfiturą różaną. Odstawić do ostudzenia.
Krok II
Przygotować krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i zestawić z ognia, po kilku minutach wymieszać na gładko. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 200g serka i miksować do połączenia zbierając krem ze ścianek oraz dna miski. Powoli dodawać białą czekoladę, wymieszać na gładki krem. Krem najlepiej przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywny krem. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować 1/3 konfitury, wycisnąć 1/3 kremu z serka, dwukrotnie powtórzyć. Ciasto posmarować dodatkowo z wierzchu (cieniej) i po bokach (grubiej) bitą śmietaną. Schłodzić przed podaniem min. 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.