Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pudding ryżowy z jabłkami w karmelu

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Puddingi ryżowe to jeden z najwspanialszych słodkich wynalazków ludzkości. Pyszne i kremowe, z niezliczonymi możliwościami komponowania z przeróżnymi sosami owocowymi, czekoladowymi, karmelowymi… ale wróćmy na ziemię. Proponowana dziś wersja z jabłkami w karmelu świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, co może być cenną wskazówką dla tych, którzy w weekendowy poranek wolą nieco więcej czasu spędzić w objęciach Morfeusza. Ryż arborio wymaga od nas bowiem odrobiny uwagi, ale minuty spędzone na przygotowaniu puddingu tuż przed śniadaniem wynagradza przepiękny, słodki zapach karmelu, jabłek i cynamonu.

Składniki

  • Przepis na 4 porcje ryżu:

    Przepis na 4 porcje ryżu:

  • 60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 140 g krótkoziarnistego ryżu arborio

    140 g krótkoziarnistego ryżu arborio

  • 500 ml mleka 3,2%

    500 ml mleka 3,2%

  • laska wanilii

    laska wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 10 g masła

    10 g masła

  • Sos:

    Sos:

  • 90 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    90 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 140 ml śmietanki 36%

    140 ml śmietanki 36%

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 małe słodkie jabłka

    2 małe słodkie jabłka

  • 2/3 łyżeczki cynamonu (ok. 2 g)

    2/3 łyżeczki cynamonu (ok. 2 g)

  • 30 g kruszonych płatków migdałowych

    30 g kruszonych płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1
Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach gotowania dokładnie odcedzamy, w kolejnym garnku zalewamy ryż mlekiem i podgrzewamy. Dodajemy sól i 14g cukru. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy temperaturę do minimum, zakładamy na garnek pokrywkę (zostawiamy mały prześwit) i regularnie mieszamy przez całe 30-35 min. podgrzewania. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem usuwamy z niej ziarenka. Do gotującego się ryżu dodajemy zarówno nasionka, jak i pozostałą skórkę. Tę drugą wyłowimy, gdy pudding będzie gotowy.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy sos karmelowy z jabłkami. Do rondelka wsypujemy drobny cukier i wyrównujemy jego poziom, tak żeby mógł równomiernie topić się gdy będziemy podgrzewać go na średnim ogniu. Kiedy tylko cukier zacznie zmieniać konsystencję, powoli mieszamy go by się nie przypalił. Jeśli zacznie brązowieć, szybko zmniejszamy płomień, natomiast jeśli topi się zbyt wolno, mieszamy go jeszcze rzadziej pilnując, żeby zbyt mocno nie ściemniał. Kiedy osiągnie bursztynowy kolor i w pełni płynną konsystencję, ostrożnie dodajemy połowę śmietanki, zaczynając szybko mieszać. Zajdzie dość gwałtowna reakcja, a część cukru w kontakcie z płynem zastygnie.
Krok 3
Dodajemy resztę śmietanki, ekstrakt i szczyptę soli, znów wstawiamy rondelek nad średni płomień i powoli mieszamy do ponownego roztopienia cukru. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę nie większą niż 5 mm. Dodajemy je do rondelka z karmelem, przyprawiamy cynamonem, zasypujemy migdałami zostawiając niewielką ilość do dekoracji. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, ale jeszcze nie rozpadną się.
Krok 4
Do ugotowanego ryżu dodajemy masło i część pozostałego cukru. Delikatnie mieszamy sprawdzając smak i w razie potrzeby stopniowo dosładzając pudding. Gotowy przekładamy do naczynek, oblewamy karmelem z jabłkami i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Pudding można przygotować dzień wcześniej i przechować do rana w lodówce, schłodzony również jest bardzo smaczny.