Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pudding quinoa z kandyzowanymi kumkwatami

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Quinoa, czyli komosa ryżowa, niedawno zakradła się do mojej kuchni i od tego czasu z powodzeniem służy jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Z mnogością zastosowań może konkurować jedynie lista jej zalet dla zdrowia. Może więc skusicie się na słodki pudding, okraszony kwaskowatymi kumkwatami w syropie? Nietypowa i egzotyczna przekąska idealna do podjadania podczas planowania ostatnich wakacyjnych podróży…

Składniki

  • 2 duże porcje

    2 duże porcje

  • Składniki na pudding

    Składniki na pudding

  • 4 owoce kardamonu

    4 owoce kardamonu

  • 150 g kaszy quinoa (komosa ryżowa)

    150 g kaszy quinoa (komosa ryżowa)

  • 700 ml mleka

    700 ml mleka

  • 50 ml wody

    50 ml wody

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Kandyzowane kumkwaty:

    Kandyzowane kumkwaty:

  • 50 ml wody

    50 ml wody

  • 200 g kumkwatów

    200 g kumkwatów

Przygotowanie

Krok I
Owoce kardamonu otwieramy, wyjmujemy ziarenka i rozgniatamy je na proszek w moździerzu. Komosę kilka razy przepłukujemy zimną wodą. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy wodę, cukier, sól i kardamon. Gdy całość się zawrze, wsypujemy kaszę i gotujemy często mieszając przez 30 min., na małym ogniu, pod niepełnym przykryciem.
Krok II
W tym czasie przygotowujemy kandyzowany owoce. Kumkwaty kroimy na ćwiartki, w rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Dorzucamy owoce, gotujemy od czasu do czasu mieszając aż syrop prawie całkiem odparuje, a skórka kumkwatów stanie się lekko przejrzysta.
Krok III
Gotową komosę przelewamy do naczynek, gdy ostygnie odstawiamy do lodówki do stężenia. Deser podajemy z kandyzowanymi kumkwatami.