Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pudding chia z wiśniówką

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Lipiec to wiśnie z naszego przydomowego ogródka, umorusane buzie i czerwone od soku ręce. Babcia nastawia nalewkę z wiśni, ja zrywam, a później dryluję wielkie miski wypełnione owocami, dotąd aż bolą mnie mięśnie. Wśród naszych ulubionych, naturalnych deserów prym wiedzie czekoladowy pudding z nasionkami chia i wiśniową polewą. W wersji dla dorosłych zawsze wzmacniam ją domowej roboty wiśniówką. Należy pamiętać, aby podawać tę pyszność po wcześniejszym schłodzeniu- wtedy smakuje najlepiej.

Składniki

  • 36 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

    36 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski

  • 375 ml mleka kokosowego

    375 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki nasion chia

    1/4 szklanki nasion chia

  • 3 łyżki kakao bez cukru

    3 łyżki kakao bez cukru

  • mała miseczka (150 g) świeżych wiśni

    mała miseczka (150 g) świeżych wiśni

  • 1 łyżka nalewki wiśniowej

    1 łyżka nalewki wiśniowej

Przygotowanie

Krok I
W misce wymieszaj dwie łyżki cukru, nasiona chia, kakao oraz mleko kokosowe.
Tak przygotowaną masę przelej do 3 szklanek lub pucharków na lody. Pamiętając, aby masa stanowiła 3/4 ich wysokości. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok II
Wiśnie umyj, pozbaw pestek i wymieszaj z łyżką cukru oraz wiśniówki. Sos wyłóż na wierzch każdego deseru. Ponownie schłódź w lodówce (ok. 1 godzinę).

Smacznego!