Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Domowa spiżarnia

Pobierz przepis

Powidła śliwkowe

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Powidła śliwkowe to słoneczne dni szczelnie zamknięte w słoiczku. Niezależnie od pory roku jedynie cienka zakrętka dzieli nas od październikowych aromatów. Powidłami śliwkowymi przełóż biszkoptowe lub kruche ciasto, bądź zwykłe herbatniki. Nałóż Powidła śliwkowe do kompotierki, zalej przestudzonym budyniem, udekoruj świeżymi owocami. Posmaruj powidłami kromki chałki, włóż na 10 min do piekarnika.

Składniki

  • 20 dag cukru białego Cukier Królewski

    20 dag cukru białego Cukier Królewski

  • 1/2 szklanki wody

    1/2 szklanki wody

  • 1 kg śliwek najlepiej węgierek

    1 kg śliwek najlepiej węgierek

Przygotowanie

Etap 1
Śliwki przebrać, dokładnie opłukać, odsączyć, a najlepiej wytrzeć, aby nie było ani kropli wody. Usunąć ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki, włożyć do szerokiego, płaskiego garnka, podlać ½ szklanki wody.
Etap 2
Garnek postawić na kuchence albo wstawić do gorącego piekarnika, a kiedy owoce puszczą sok, przestawić na kuchenkę. Rozgotować śliwki, cały czas mieszając. Smażyć tak długo, aż masa stanie się gęsta.
Etap 3
Do rozgotowanych śliwek wsypać cukier biały Cukier Królewski, wymieszać. Mieszając smażyć ok. 20 min, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Etap 4
Garnek zestawić, przykryć i odstawić do następnego smażenia. Na drugi dzień ponownie smażyć mieszając. Czynność tą powtórzyć jeszcze następnego dnia, a najlepiej smażyć powidła przez 3 dni. Przez cały czas kontrolować, czy masa nie przywarła do dna.
Etap 5
Gorące powidła wkładać do dokładnie umytych i wyparzonych lub wyprażonych w gorącym piekarniku słoików. Natychmiast zakręcać. Przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu.