Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Powidła figowo-śliwkowe z gorzką czekoladą

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Gdy tylko wracam myślami do czasów dzieciństwa przed oczami mam przygotowywane przez mamę i babcię domowe przetwory. Setki słoików na stole w kuchni, wielkie miski z owocami i dziesięciopaki śnieżnobiałego cukru w torebkach. Po kilku dniach spiżarnia pękała w szwach a na półkach tłoczyły się dżemy porzeczkowe, śliwkowe czy truskawkowe, którymi cała rodzina delektowała się przez następne miesiące. Kierując się przykładem mojej mamy, teraz ja, razem z dorastającą córką, wymyślamy nowe połączenia smaków i przygotowujemy domowe przetwory. Tym razem połączyłyśmy figi, śliwki oraz gorzką czekoladę – bardzo dobrane trio. Potem już tylko pozostaje najprzyjemniejsza część czyli przygotowanie chrupiących tostów, które bardzo obficie smarujemy powidłami.

Składniki

  • 80 g cukru białego Cukier Królewski

    80 g cukru białego Cukier Królewski

  • 250 g śliwek

    250 g śliwek

  • 250 g świeżych fig

    250 g świeżych fig

  • Otarta skórka z 1 cytryny

    Otarta skórka z 1 cytryny

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

    1/4 łyżeczki cynamonu

  • 25 ml soku z cytryny

    25 ml soku z cytryny

  • 100 g gorzkiej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok I
Figi i śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.
Krok II
Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z cytryny oraz cynamon, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.
Krok III
Po godzinie do owoców dodajemy sok z cytryny, całość zagotowujemy a następnie smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę. Po jej rozpuszczeniu powidła są gotowe do spożycia.
Krok IV
Przygotowane słoiczki i zakrętki myjemy a następnie odstawiamy do wyschnięcia. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do temperatury 120°C i „wypiekamy” je przez 20 minut. Gdy przygotowywane powidła mają odpowiednią konsystencję przekładamy je do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Gorące, dobrze zakręcone słoiczki stawiamy do góry dnem do czasu ostygnięcia.