Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Potrójnie czekoladowy tort z figami

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Potrójnie czekoladowy tort ma wszystko, co zapewni nam dobry, jesienny humor – duuużo czekolady i pyszny krem z lekką, alkoholową nutą. Tort jest zwiewny, biszkopt lekki, krem delikatny. Jesienne figi świetnie pasują do czekolady, a całość dopełniają i smakiem i wyglądem kryształki karmelu.

Składniki

  • Biszkopt:

    Biszkopt:

  • 200 g masła

    200 g masła

  • 200 g gorzkiej czekolady

    200 g gorzkiej czekolady

  • 200 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

    200 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

  • 200 g mąki

    200 g mąki

  • 4 jajka

    4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

    Krem:

  • 2 opakowania serka mascarpone

    2 opakowania serka mascarpone

  • 100 g gorzkiej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki alkoholu typu Chivas Regal (lub innej whisky)

    3 łyżki alkoholu typu Chivas Regal (lub innej whisky)

  • Polewa:

    Polewa:

  • 200 ml śmietanki 30%

    200 ml śmietanki 30%

  • 200 g gorzkiej czekolady

    200 g gorzkiej czekolady

  • Na kryształki karmelu:

    Na kryształki karmelu:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

    4 łyżki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

  • Potrzebne:

    Potrzebne:

  • tortownica o średnicy 18 cm

    tortownica o średnicy 18 cm

  • masło do posmarowania formy

    masło do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1
Tortownicę smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 190°C.
Jajka myjemy, wycieramy, oddzielamy białka od żółtek. W misce delikatnie ubijamy białka.
W mikserze ucieramy masło z cukrem trzcinowym, dodajemy mąkę, żółtka, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy białka.
Całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 50 minut w 190°C.
Upieczone ciasto studzimy.
Krok 2
Krem: mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i alkoholem, studzimy w lodówce.
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 równe części i każdą warstwę przesmarowujemy kremem z mascarpone i czekolady. Składamy w całość.
Całe ciasto dokładnie smarujemy u góry i po bokach pozostałym kremem z mascarpone i czekolady.
Krok 3
Polewa: śmietankę na małym ogniu zagotowujemy w garnuszku. Kiedy zacznie się gotować, wyłączamy gaz, dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy całość na 5-7 minut. Po tym czasie energicznie mieszamy całość, dodajemy alkohol, znowu mieszamy.
Powstałą polewą oblewamy tort.
Figi myjemy, kroimy w kawałki, nakładamy na tort.
Krok 4
Kryształki karmelu: na patelnię wrzucamy cukier trzcinowy. Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Rozpuszczony cukier wylewamy na papier do pieczenia. Po ok 15-20 minutach kruszymy całość (możemy w moździerzu lub tłuczkiem).
Kryształkami karmelu oprószamy tort.