Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Płatki róży w cukrze

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Romantyczna dekoracja urzekająca delikatnością i prostotą. Niezwykle łatwa w wykonaniu, może zostać użyta do upiększenia babeczek z warstwą kremu, zwieńczenia pokrytych lukrem ciasteczek, a nawet do obłożenia boków tortu. Dodaje wypiekom klasycznego, kobiecego uroku.

Składniki

  • 200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 3 jadalne pączki róży

    3 jadalne pączki róży

  • 1 białko

    1 białko

  • 1 łyżka wody

    1 łyżka wody

Przygotowanie

Etap 1
Białko roztrzepujemy widelcem z łyżką wody. Delikatnie przycinamy spód pączka róży, tak aby nie uszkodzić płatków, ale żeby jednocześnie zerwać ich połączenie z łodyżką i móc je z łatwością rozdzielić.
Etap 2
Chwytamy płatek szczypczykami i za pomocą pędzelka smarujemy go z obu stron białkiem, a potem równomiernie obsypujemy cukrem. Uwaga, warstwa białka nie powinna być zbyt gruba, bo po powstaną nieestetyczne grudki. Nasze dzieło delikatnie odkładamy na kratkę lub papier do pieczenia. Róże zaschną w dokładnie takim ułożeniu, w jakim je pozostawimy. Powinny przeleżeć przynajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Etap 3
Staną się kruche i chrupiące, należy się więc z nimi bardzo ostrożnie obchodzić. Przechowywane w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku, w którym nie zagrozi im zgniecenie, będą się nadawały do spożycia nawet przez trzy miesiące.