Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Owocowe przysmaki

Pobierz przepis

Placek ze śliwkami

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Za pomocą śliwek przyroda stara się nam zrekompensować koniec lata. Dajmy się jej przekupić. Drożdżowy placek ze śliwkami to proste, ale jakże smakowite rozwiązanie. Wymaga cierpliwości - oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Zapewne dlatego nie starcza jej już w trakcie jedzenia - znika w mgnieniu oka.

Składniki

  • 4 łyżki cukru białego Cukier Królewski

    4 łyżki cukru białego Cukier Królewski

  • cukier puder Cukier Królewski

    cukier puder Cukier Królewski

  • 10 dag rozpuszczonego masła

    10 dag rozpuszczonego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1/4 l letniego mleka

    1/4 l letniego mleka

  • 3 dag drożdży

    3 dag drożdży

  • 1 kg śliwek węgierek

    1 kg śliwek węgierek

  • 50 dag mąki

    50 dag mąki

Przygotowanie

Etap 1
Drożdże, mleko i łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić.
Etap 2
Do mąki dodać rozczyn, jajko, masło i cukier, wyrobić i odstawić.
Etap 3
Ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy, ułożyć na nim pokrojone śliwki, odstawić do wyrośnięcia.
Etap 4
Śliwki posypać cukrem pudrem.
Etap 5
Piec ok. 40 min w 200°C.