Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Owocowe przysmaki

Pobierz przepis

Placek z wiśniami

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Osoby nie potrafiące się zdecydować, czy wolą wiśnie jako owoce, czy też ich procentową, przetworzoną wersję, zapewne zasmakują w tym placku z wiśniami polanymi wiśniówką. Po raz kolejny sprawdza się powiedzenie „gdzie dwóch się bije...”

Składniki

  • 100 g cukru białego Cukier Królewski

    100 g cukru białego Cukier Królewski

  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

    1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

  • 30 g mąki

    30 g mąki

  • 50 g masła

    50 g masła

  • 300 g wiśni

    300 g wiśni

  • 2 cl wiśniówki

    2 cl wiśniówki

  • 25 g wiórek kokosowych

    25 g wiórek kokosowych

  • 1/8 l mleka

    1/8 l mleka

  • 1/8 l śmietany

    1/8 l śmietany

  • 2 jajka

    2 jajka

Przygotowanie

Etap 1
Formę posmarować masłem i posypać 2-3 łyżkami cukru białego Cukier Królewski.
Etap 2
Wydrylowane wiśnie ułożyć na dnie, polać wiśniówką i posypać wiórkami kokosowymi.
Etap 3
Z jajek, mąki, mleka, śmietany i cukru wyrobić rzadkie ciasto i przelać do formy. Pozostałą część masła rozłożyć w cienkich plasterkach na wierzchu.
Etap 4
Formę włożyć do piekarnika podgrzanego uprzednio do temperatury 180°C, piec przez ok. godzinę.
Etap 5
Posypać cukrem pudrem Cukier Królewski. Podawać na gorąco.