Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Placek wiśniowy jak z miasteczka Twin Peaks

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Miasteczko Twin Peaks słynęło nie tylko z mrocznych tajemnic, ale i z absolutnie przepysznego placka wiśniowego. Do grona jego entuzjastów zaliczały się nawet najdziwniejsze postacie - kobieta z pieńkiem, dla której „sowy nie są tym, czym się wydają”, sam David Lynch w roli agenta wykrzykującego, że uhonoruje placek najwspanialszym wierszem, no i oczywiście Dale Cooper, agent FBI rozkochany w dobrej kawie, pączkach i oczywiście wspomnianym cieście. Swoją drogą, ciekawe ile razy placek pojawił się w jego wiadomościach nagrywanych dla tajemniczej Diane…?

Składniki

  • Na ciasto:

    Na ciasto:

  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski

    30 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g mąki

    200 g mąki

  • 150 g zimnego masła

    150 g zimnego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • ½ łyżki zimnej wody

    ½ łyżki zimnej wody

  • Na nadzienie:

    Na nadzienie:

  • 80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 900 g wiśni (mrożonych lub świeżych, wypestkowanych)

    900 g wiśni (mrożonych lub świeżych, wypestkowanych)

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 limonka

    1 limonka

  • 30 g mąki ziemniaczanej

    30 g mąki ziemniaczanej

  • Na dekorację:

    Na dekorację:

  • 50 g cukru gruba rafinada Cukier Królewski

    50 g cukru gruba rafinada Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżka mleka

    1 łyżka mleka

Przygotowanie

Krok I
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm, smarujemy ją masłem. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Wyrabiamy w malakserze lub rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
Krok II
Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną. Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel. Nadzienie wykładamy na spód placka.
Krok III
Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka. Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta. Oprószamy rafinadą, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.